Життя без лактози: користь та шкода рослинного молока
Як ви п’єте каву – чорною або любите капучино і лате? На хвилі масової відмови від коров’ячого молока як ніколи актуальним є питання: як бути з одним із найпопулярніших в світі напоїв, якщо ви звикли пити його з молоком?
Найбільш очевидний варіант – замінити коров’яче молоко на рослинне: соєве, рисове, горіхе. Яке вибрати – питання смаку. 1News розповідає про найпопулярніші види рослинного молока і їх вплив на організм людини.
Мигдальне молоко
Переваги: Як і коров’яче молоко, воно містить вітаміни Е і А, але при цьому відрізняється низькою калорійністю і жирністю.
Недоліки: Мигдальне молоко містить дуже мало білка. А його підсолоджені різновиди перевантажують організм зайвим цукром.
Молоко з кешью
Переваги: Як і мигдальне, молоко з кешью містить мало калорій і жирів. Деякі виробники додатково збагачують його кальцієм і вітамінами D і B12.
Недоліки: Таке молоко досить дороге.
Рисове молоко
Переваги: Рисове молоко є чудовим джерелом вітамінів групи В і магнію. За рахунок високого вмісту вуглеводів воно допомагає зарядитися енергією.
Недоліки: Рис містить велику кількість крохмалю, тому може викликати стрибок цукру в крові, що робить рисове молоко непридатним для діабетиків. Якщо ви хворієте на діабет, пийте коров’яче, соєве або мигдальне молоко.
Кокосове молоко
Переваги: Кокосове молоко багате на вітаміни, залізо та клітковину. Незважаючи на високий вміст калорій, експерти стверджують, що воно допомагає прискорити метаболізм.
Недоліки: Густа консистенція кокосового молока більше підходить для приготування їжі, ніж для пиття.
Соєве молоко
Переваги: Соєве молоко містить майже стільки ж білка, скільки коров’яче, але при цьому відрізняється меншою кількістю цукру. До його складу входять фітоестрогени, які допомагають кращому засвоєнню кальцію.
Недоліки: Вчені вважають, що таке молоко призводить до дисбалансу статевих гормонів і негативно впливає на фертильність та менструальний цикл. Тому варто обмежити його вживання.
Джерело: Сьогодні