Цікаве

Яким буває гепатит та як не заразитися: корисні поради

Одні типи вірусів гепатиту взагалі можуть ніяк не проявитися після зараження, а ось інші – підірвати ваше здоров’я на багато років. Причому влітку підвищується ймовірність “підчепити” будь-який з типів гепатиту. Сьогодні, 28 липня, – Всесвітній день боротьби з гепатитом: саме час розібратися у всіх подробицях цієї досить поширеної хвороби. Допомогла в цьому лікар-інфекціоніст Олена Бідованець, повідомляє 1News.

Гепатит і жовтяниця – це одне й те саме?

Вірусів гепатиту кілька: вони все вражають печінку, але згубний їхній вплив на організм різний. Всього вірусів п’ять: В і С найнебезпечніші з них, і саме їх люди звикли називати “жовтухою”. Хоча та сама “жовтяниця” – це гепатит типу А; ще є типи D і Е.

Люди взагалі мало знають про відмінності між вірусами гепатиту, не розуміють небезпеки цього захворювання.

Так в чому ж різниця між типами гепатиту?

Наприклад, при зараженні гепатитом А через немиті овочі або фрукти людина може відчути симптоми харчового отруєння: пронос, нудоту, слабкість, іноді відкривається блювота. А може і нічого не відчути, лише тільки легке нездужання або невеликий розлад травлення. Гепатит типу А не є небезпечним для людини настільки, наскільки типи В і С.

Цими типами гепатиту можна заразитися при контакті зі слизовими оболонками або пошкодженою шкірою. Наприклад, під час заняття сексом без презерватива, при контакті з погано обробленими інструментами – під час манікюру або нанесення тату. Такі випадки хоч і рідкісні, але бувають. А ось заражаються гепатитом при ігноруванні презервативів набагато частіше.

 

Робіть манікюр тільки в салонах з хорошою репутацією і стерильними інструментами

Підступність гепатиту В і С в тому, що його симптоми проявляються не відразу, в цей час людина може заразити інших людей. Ці види гепатитів викликають важкі ускладнення: цироз і рак печінки, тому їх потрібно обов’язково правильно діагностувати і лікувати. Але навіть після курсу терапії така людина не зможе бути, наприклад, донором, тому що великий ризик заразитися при переливанні інфікованої крові. Але набагато краще – дотримуватися заходів профілактики і уникнути зараження.

Які ж симптоми гепатитів і як не захворіти

При зараженні гепатитом А симптоматика може бути стертою, при інфікуванні ж типами В і С навіть через місяць і більше з’являються:

  • стомлюваність, сильна слабкість;
  • нудота, блювота, пронос;
  • темніє сеча, стає “пивного” кольору, кал стає світлим, майже білим;
  • слизові оболонки, склери очей (білки) і шкіра стають жовтого кольору.

Проти гепатиту В існує вакцина, вона безкоштовна і робиться ще в дитячому віці. Проти типу С вакцини немає, але зараз цей типу добре піддається терапії. З одним “але” – приймати ліки доведеться від 3 до 6 місяців. Уникнути гепатиту А допоможе дотримання особистої гігієни.

Загалом: ретельно мийте фрукти, овочі, пийте бутильовану або кип’ячену воду (не з-під крана), не купуйте продукти з рук на пляжах або на стихійних ринках. У відпустці ризик підчепити гепатит будь-якого типу більше: ми їмо овочі і фрукти, часто купуємо їжу з рук у незнайомців, кидаємося з головою в курортні романи, забуваючи про контрацепцію.

Також робіть манікюр, татуювання та інші маніпуляції тільки в салонах з хорошою репутацією, де використовують одноразові інструменти або ретельно стерилізують інструментарій. І звичайно ж, користуйтеся презервативами: вони захистять і від інших інфекцій.

Джерело: Сьогодні

Back to top button