Цікаве

Які вітаміни варто пропити восени: поради експертів

Час готуватися до зими! Медики кажуть – саме зараз слід зміцнювати імунітет. І якщо не вистачає потрібних вітамінів – приймати спеціальні комплекси. Як вибрати безпечні таблетки, щоб була користь, а не шкода? Розповідає дієтолог і генетик, передає 1News.

Щоб не застудитися взимку, киянка Ірина Дармобіта готується вже зараз: “Влаштовую так звані вітамінні десять днів. Я пропиваю курс вітамінів – це кальцій для волосся, шкіри та нігтів. Я вже не перший рік роблю собі таке осіннє вітамінне поповнення організму”.

Щоб запобігти осіннім хворобам, дієтологи радять пропити вітамін C. На осінь-зиму, коли кількість сонячних днів менше – врятувати шкіру, волосся і нігті допоможуть вітамінами групи D. Такі не тільки допомагають зміцнити імунітет, але і регулюють обмін кальцію і фосфору в організмі.

Вітаміни групи D слід приймати з вересня по травень. “Також рекомендую восени цинк – в період гострих респіраторних захворювань, коли стане прохолодно. Цинк можна приймати курсами: тобто місяць пропили потім зробити перерву “, – радить дієтологиня Юлія Поворознюк.

Вітаміни групи A корисні для профілактики та лікування шлунково-кишкового тракту і навіть зору. Вітамін Е – активний антиоксидант, який допомагає правильному кровообігу. Втім, займатися самолікуванням експерти все ж не радять.

“Наприклад, якщо приймати безконтрольно без консультації генетика і дієтолога вітаміни групи B (B12, B9 і так далі) – можна погіршити стан своєї нервової системи, а не поліпшити її”, – попереджає лікарка-генетик Людмила Гончарова.

Тому, купувати вітамінні препарати слід тільки після обстеження у лікарів.

Джерело: Сьогодні
Back to top button