Які продукти краще всього купувати у березні: список
Березень – місяць щедрий на корисні сезонні овочі та фрукти. Цього періоду з’являється перша зелень – шпинат і щавель. Також варто звернути увагу на мойву, вона недорога, але дуже корисна риба в період авітамінозу. Якщо збираєтеся на ринок по продукти, то варто знати, що купити насамперед. . Отже, що ж потрібно купити, а потім і їсти в березні? Дієтологиня Альона Чернікова все пояснила, передає 1News.
Що найкорисніше в березні?
“Максимальну користь у березні можуть принести продукти: всі види капусти, всі коренеплоди, всі види цибулі, хрін, цикорій, часник. З фруктів: авокадо, ананас, усі цитрусові, банан, гранат, ківі, яблука. Зелень: цибуля, м’ята, петрушка, черемша. Але основну увагу потрібно приділити деяким з них, про що розповім нижче”, – каже Альона Чернікова.
Щавель
У свіжому листі щавлю міститься значна кількість вітамінів: А, Е, К, групи В, аскорбінової кислоти, дубильних речовин, калію, кальцію, заліза, магнію, і, звичайно, щавлевої кислоти. Але попри користь, не можна вживати щавель при нирковокам’яних захворюваннях.
Шпинат
Шпинат – низькокалорійний продукт, він просто необхідний тим, хто стежить за своїм здоров’ям. Крім того, в шпинаті міститься багато білка і корисної клітковини. Містить вітаміни С, Е, РР, провітамін А, вітаміни групи В, вітамін H) і мікроелементи (кальцій, фосфор, калій, магній, залізо, селен та ін.).
Морська капуста
Це один з найдієвіших засобів для нормалізації роботи кишечника. Порівняно зі звичайною капустою, у морській вдвічі більше фосфору, в 11 разів – магнію, в 16 – заліза, в 40 разів – натрію.
Ревінь
У складі цього овоча важливі для системи кровообігу сполуки калію, кальцію і магнію. Ревінь позитивно впливає на роботу наших органів травлення.
Пекінська капуста
Усі корисні поживні речовини накопичуються в нижній світлій частині капусти. Але це один з небагатьох продуктів, який містить лимонну кислоту, що дозволяє зберегти довго соковитість. Клітковина здатна нормалізувати роботу кишечника, а мінеральні речовини виводять рідину з організму. Також корисна при високому поганому холестерині та анемії.
Мікрогріни
Сучасні дослідження показують, що мікрогріни містили від 4 до 40 разів більше поживних речовин, ніж зрілі овочі в такій же кількості. Щоб виростити мікрогріни, не потрібні великі грядки або теплиці. Вам потрібне залите світлом підвіконня або полиця, трохи ґрунту, вода і насіння – от і все необхідне.
Найпопулярніші види мікрогрінів:
- рукола
- цибуля
- капуста
- буряк
- коріандр
- м’ята
- крес-салат
- броколі
- петрушка
- кріп
- морква
- селера
- базилік
Мойва
До складу цієї риби входять найважливіші амінокислоти – цистеїн, треонін, метіонін і лізин. Ще вона містить йод, фтор, калій, натрій, фосфор, бром і селен. А селену, який є прекрасним антидепресантом, у мойві міститься вдесятеро більше порівняно з м’ясом.
Джерело: Сьогодні