Цікаве

Яке морозиво небезпечно їсти на вулиці: відповідь експерта

Спокусливо-прохолодне, смачне, дарує гормон радості, але іноді ми навіть не підозрюємо, що їмо насправді. У програмі “Ранок з Україною” з велучими Лілією Ребрик і Анатолій Анатолічем розповіли, чим небезпечний літній перекус морозивом, передає 1News.

Чому морозиво краще не купувати на вулиці

Незважаючи на актуальність морозива в літній час, до його вибору потрібно ставитися серйозно. Так, наприклад, купувати морозиво на вулиці експерти не радять.

“Якщо це продаж під відкритим небом – без проточної води і належних санітарних умов, то краще таку продукцію не купувати, тому що ви не знаєте, які бактерії можуть потрапити на продукт з навколишнього середовища”, – зазначила заступник голови громадського контролю за захистом прав споживачів Ольга Котехова.

До того ж часто склад такого морозива залишається загадкою. А ще одне питання – його якість, адже нерідко продавці з метою економії відключають морозильні камери на ніч. Якщо морозиво розтануло, а потім застигло знову, то з смачного десерту воно перетворюється в холодну отруту.

 

Чому морозиво на вулиці краще не купувати

Не меншим джерелом інфекцій може бути і ложечка, якою набирають м’які сорти морозива.

“По-перше, для кожного виду морозива повинна бути окрема ложка. По-друге, в публічному доступі повинен бути графік дезінфекції та миття цих девайсів”, – коментує експерт.

Ви маєте право запросити такий графік, а ще посвідчення про якість товару і дізнатися інформацію про суб’єкт господарської діяльності, тобто, хто продає товар. Але якщо документи продавці показувати відмовляються, зверніть увагу на воду, в якій миють ложку для морозива.

Фахівці застерігають – тільки один контакт продукту з нею може привести до наслідків:

“Зазвичай у продавців є окрема чаша з брудною водою, в якій вони “миють” цю ложку протягом дня, а потім роздають нею морозиво. У вас може бути харчове отруєння тільки через цю воду, яку вони набрали невідомо де, і це в кращому випадку, в гіршому – гепатит А, адже він передається через воду”, – коментує виконавчий директор спілки споживачів України Максим Несміянов.

Яке морозиво в спеку купувати безпечно

Тому, щоб поласувати прохолодною смакотою в літній день, експерти радять купувати тільки упаковане морозиво – воно менше контактує з людьми і має низьку ймовірність заразити вас інфекційними захворюваннями. А на упаковці слід шукати позначку: ГОСТ 4733 – це значить, що морозиво зроблено тільки з молока.

Back to top button