Цікаве

Як зберегти суглоби здоровими і уникнути артриту: корисні поради

Артритом хворіють в будь-якому віці люди обох статей: насправді це не окрема хвороба. Артритом в медицині називають сукупність кількох (або різних) запальних процесів в суглобі. Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з артритом, розберемося, як вчасно розпізнати захворювання. У цьому нам допоможуть поради від Центру громадського здоров’я МОЗ, передає 1News.

Чому люди хворіють на артрит навіть в молодості?

Існує понад 100 видів артритів: це зовсім не “нешкідлива болячка”, часто ця недуга призводить до інвалідності. Хворіють артритом і немовлята, і літні люди. Але найбільш часто важкі ревматичні захворювання суглобів, при яких швидко розвивається артрит, вражають людей у віці від 30 до 50 років.

Причини хвороби можуть бути різні:

  • часті легкі травми, відкриті або закриті ушкодження суглобів,
  • часте фізичне перенапруження,
  • генетична схильність,
  • часті вірусні та бактеріальні інфекції,
  • переохолодження,
  • стреси, фізичне і психічне перевантаження,
  • надмірне куріння.

Як запідозрити артрит: болять не тільки суглоби?

Основні прояви артриту суглобів – набряклість, біль, скутість, зменшення руху, тобто їх діапазону. Ці прояви, як в легкій, так і середньої або важкій формі можуть зникати, а потім з’являтися знову.

Коліна можуть хрустіти через відкладення солей

Суглоби можуть хворіти у людини по кілька років, але з часом хвороба починає прогресувати, а стан – погіршитися. При важкій формі артриту біль хронічна, людина не може робити свої повсякденні справи, підніматися і опускатися по сходах стає боляче і важко.

Що буде, якщо не лікувати артрит?

Артрит впливає і на зовнішній вид суглобів, наприклад, пальці стають вузлуватими . Але якщо зміни зовні не видно (їх може визначити тільки рентген або МРТ) людина і не поспішає до лікаря, особливо якщо болі в суглобах проходять і з’являються знову, вона терпить.

Деякі види артриту крім суглобів вражають серце, очі, легені, нирки і шкіру. Крім болю, різкого зниження якості життя, неможливості рухатися повноцінно, нелікований артрит може привести до інвалідності.

Тому при болю в суглобах найперше, що потрібно зробити – отримати точний діагноз . Розкажіть свсмоєму сімейному лікарю про симптоми, а далі лікар перенаправить вас вже до ревматолога або іншого фахівця.

А як уникнути артриту і знизити біль в суглобах?

Досить прості рекомендації (при їх дотриманні, звичайно) допоможуть не тільки лікувати вже сформувавшийся стан захворювання, але і вчасно попередити розвиток артриту. Тому:

  1. Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу.
  2. Харчуйтеся правильно. Важливі для профілактики артриту продукти з достатньою кількістю кальцію разом з вітамінами D, A, С, Е. Вони сприяють поліпшенню рухливості суглобових з’єднань і зміцненню зв’язок.
  3. Вибирайте здоровий спосіб життя! Відмовтеся від шкідливих звичок.
  4. Не займайтеся самолікуванням і вчасно звертайтеся до лікаря.
  5. А також дотримуйтеся особистого плану періодичного медичного огляду.

Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ

Back to top button