Цікаве

Як повідомити погану новину, щоб не зробити ще гірше: корисні поради

Мало кому подобається приносити погані новини, проте інколи іншого вибору немає. Багато хто задається питанням, як правильно повідомити людині погані звістки, щоб не образити, емоційно травмувати або не зробити гірше.

Зазначимо, що в давнину людину, яка приносила погану звістку, могли страчувати. На щастя, ті часи минули, але підсвідомо люди автоматично негативно ставляться до тих, хто засмутив їх. 1News зробив добірку порад, що робити з цим та як правильно повідомляти погані новини.

  • Репетиція

Перед тим, як піти та повідомити людину погану новину, варто прорепетирувати її подачу. Це потрібно для того, щоб знайти в собі баланс між впевненістю та серйозністю. Важливо висловити вголос свої основні думки та попрацювати над жестами.

  • Висловити краще під час зустрічі

Важливо вибрати відповідне місце та час. Погану новину краще сказати під час зустрічі, оскільки це дозволить відповісти на всі запитання, побачити реакцію та проговорити якісь моменти. Зазначимо, що текстовий формат найімовірніше не підійде для поганих новин.

Дівчина дізналася про погані новини.
  • Попередження

Перед тим, як повідомити, потрібно заздалегідь попередити, що новини погані. Таким чином, людина психологічно підготується, у неї знизиться ймовірність шоку чи істерики.

  • Налаштування

Важливо показати людині, що наміри доброзичливі, адже якщо цього не зробити, то думатиме, що це все на зло. Потрібно відразу розповісти, що можна і необхідно зробити, щоб вирішити проблему і не допускати її в майбутньому.

  • Манера подачі

Потрібно говорити м’яко, але прямо і чесно, простеживши за тоном мови. Також важливо говорити суть, а не “лити воду” і можливо підкріпити інформацію фактами, оскільки співрозмовник може не повірити та прийняти надто емоційно.

Підтримка за поганих новин.
  • Без виправдань

Важливо пам’ятати про те, що подія – це факт, який потрібно прийняти. Не варто його виправдовувати чи аналізувати, оскільки це може стати джерелом роздратування слухача.

  • Реакція

Варто зазначити, що найімовірніше людина увійде до стадії заперечення і цілком може піти в себе, втративши тимчасово реальність. Важливо встановити з ним візуальний контакт і намагатися оберігати його почуття.

Жінка підтримала подругу.
  • Не шукати позитивного боку

Цілком природно і нормально, що погані новини засмучують. Не варто шукати в них щось добре, щоб заспокоїти співрозмовника. Важливо дати побути наодинці, але не залишати повністю людину.

  • Допомога

Коли людина вже дізналася погану новину, пережила бурю емоцій, прийняла факт події або зовсім навпаки, дізналася звістку і не повірила, плюс до всього почав тримати образу – потрібно намагатися допомогти, якщо це можливо.

Джерело: Обозреватель

Back to top button