Цікаве

Як захистити волосся від сонця: поради трихолога

В Україну прийшло літо з активним сонцем і спекою. У Києві спека навіть побила два температурних рекорди. Сонце і спека впливають не тільки на загальне самопочуття, а й на волосся. Чим небезпечне сонце і ультрафіолет для волосся і як його захистити, розповіла лікар-трихолог Олена Яруткіна, передає 1News.


За її словами, ультрафіолет негативно впливає не тільки на волосяні стрижні, роблячи їх сухими і ламкими. Але також на волосяні фолікули і шкіру скальпа. А це проблема серйозніша.

Як правильно піклуватись про волосся влітку

Розрізняють два види УФ-променів:

УФ-A пошкоджує глибше – дерму і кортекс волосся

УФ-B поверхнево – епідерміс шкіри і кутикулу волосся

До чого призводить їх спільний вплив?

Перш за все, до пошкодження ДНК клітин шкіри голови і фолікулів. Пошкодження як безпосереднє, за рахунок поглинання фотонів молекулами ДНК, так і опосередковане, через утворення активних форм кисню і окислювальний стрес. А це, своєю чергою, призводить до мутацій.

“Через це у шкірі голови виникають УФ-зміни, як і на шкірі інших областей: ознаки передчасного старіння, актинічний кератит, фотодерматити. Часто загострюється себорійний дерматит скальпа, в атопиків посилюється сухість шкіри голови”, – пояснює лікар.

УФ-пошкодження шкіри скальпа помітне на гістології: сонячні еластоз, запалення, фіброз. Зрозуміло, що такі зміни погіршують перебіг будь-якої алопеції та хвороб шкіри голови.

“До того ж доведено, УФ – тригер розвитку раку шкіри (хоча на скальпі розвивається рідше, ніж на відкритих частинах тіла), а також деяких рубцевих алопецій і АГА”, – розповіла Олена.

Трихолог пояснює, що УФ може бути причиною гострої телогенової втрати волосся з масивним випаданням через 3-4 місяці після інтенсивної і тривалої інсоляції.

Як вберегти волосся від сонця

Стосується всіх, але особливо з проблемами волосся і шкірою голови: не допускайте прямого сонячного впливу. Це призводить до опіку шкіри скальпа. Він частіше буває у осіб з порідшанням, тому що шкіра з малою кількістю волосся легко обгорає.

“Тому всім, хто страждає від втрати волосся, особливо з сильною втратою обсягу і “просвічуванням” шкіри голови потрібно обов’язково носити головні убори хоча б у “небезпечні” години сонячної активності (з 11 до 16 годин)”, – зазначає трихолог.

Як піклуватись про волосся влітку

Якщо такої можливості немає, то лікар рекомендує місця порідіння камуфлювати кератіновимі волокнами, що маскують тінями або накладкой̆ – вони будуть виконувати роль фізичного фільтра захисту шкіри.

Крім того, необхідно наносити відновлюючі засоби з пантенолом, гіалоурановою кислотою, бетаїном, церамідамом, гідролізованими протеїнами пшениці, рису, вівса, шовку, екстрактами алое, зеленого чаю, виноградних кісточок.

У разі сильного опіку може знадобитися короткий курс зовнішніх глюкокортикостероїдів за призначенням лікаря.

Мити голову потрібно максимально м’якими шампунями під час гострого процесу і 2 тижні після.

Утриматися від частого розчісування і гребінець має бути не травмуючим. Всередину можна пропити короткий курс комплексних препаратів для волосся з вітамінами і мінералами.

Обов’язково в подальшому весь сонячний період прикривати волосся головними уборами, щоб захистити пошкоджену ультрафіолетом голову.

Джерело: лікар-трихолог Олена Яруткіна в Instagram

Back to top button