Як їсти яйця, щоб не підвищити холестерин: корисні поради
Одне-два курячі яйця на день – “класика”, якої дотримуються дорослі та діти. Чи справді можна їсти яйця щодня, які яйця краще для дітей та дорослих – 1News з’ясовує з експертами.
Яйця підвищують холестерин – чи це правда?
Яйця – чудове джерело незамінних амінокислот, лютеїну, біотину, холіну, жиророзчинних вітамінів та інших мікроелементів. Як зазначає гастроентеролог Євгенія Белінська, яйця також один із запропонованих варіантів сніданку, оскільки вони є гарним стимулятором скорочення жовчного міхура.
А часто проблеми в роботі жовчного міхура пов’язані з порушенням обміну холестерину (може спостерігатися підвищення рівня загального холестерину, порушення співвідношення між ліпопротеїдами).
У комплексі лікувальних заходів завжди розповідаю про важливість сніданку – не вівсянкою або печивом, а повноцінного, що містить білки, жири та вуглеводи, а також про регулярність харчування, – каже Євгенія Бєлінська. – І, рекомендуючи яйця на сніданок, одержую заперечення пацієнтів: “Вони ж підвищують холестерин, хіба мені їх можна їсти?”
Можна, оскільки підвищення рівня холестерину тільки на 10-20% залежить від їжі, решту – 80-90% – виробляє ваша печінка. І саме різке обмеження продуктів, що містять холестерин, призведе до збільшення вироблення свого.
Скільки яєць можна їсти на день?
Рекомендоване надходження холестерину в організм – близько 300-400 мг на день, що цілком дозволяє з’їдати 1-2 курячі яйця щодня без шкоди здоров’ю. Тим, хто любить перепелині яйця, слід знати, що вони калорійніші й холестерину в них більше.
Як зазначає дієтолог, лікар спортивної медицини та алерголог Олександр Кущ, у середньому одне куряче яйце дорівнює трьом перепелиним (за вагою), але перепелині яйця мають більшу кількість корисних речовин.
Наприклад, білка в них стільки ж, а вітамінів А, В1 і В2 (у співвідношенні 1х3, як уже сказано), заліза, калію та міді в перепелиних яйцях більше, ніж у курячих. А саме залізо, калій та мідь “відповідають” за кровотворення.
Чи можна їсти перепелині яйця сирими?
Незважаючи на те, що перепілки не хворіють на сальмонельоз, вони є носіями та розповсюджувачами сальмонел. Ці бактерії живуть на шкарлупі і перепелиних, і курячих, і гусячих яєць.
Тому будь-які яйця, по-перше, потрібно ретельно мити перед вживанням, по-друге, все ж таки краще термічно обробляти, тобто варити, запікати, робити омлет – так безпечніше.
Перепелині яйця менш алергенні, ніж курячі, вони більше підходять дітям, але якщо є алергія на білок яєць, краще взагалі уникати цього продукту.
Джерело: Сьогодні