Цікаве

Як вибрати корисну і якісну оливкову олію: лайфхаки

Оливкову олію вважають корисною для здоров’я, вона допомагає уникнути інфаркту, інсульту і не тільки. Як вибрати справжню оливкову олію – розповідає 1News.

Оливкова олія – потужний антиоксидант, вона виводить з організму солі важких металів, підвищує імунітет, уповільнює процес старіння клітин. Чим ще корисна оливкова олія, чи може якісна олія оливи коштувати дешево і як вибрати справжню, а не підробку – розбирався Владислав Паливода.

Чим корисна оливкова олія

Оливкова олія популярна через свої корисні властивості: наприклад, телеведуча Іванна Онуфрійчук оливковою олією приправляє мало не кожну страву. І не тому, що обожнює смак олії оливи, а тому що вважає її низькокалорійною, корисною і переконана: цей продукт допомагає підтримувати себе в прекрасній формі.

 

Телеведуча Іванна Онуфрійчук переконана в користі оливкової олії

 

Дієтологи кажуть, що оливкова олія дійсно має багато корисних властивостей. Зокрема, допомагає запобігти інсульту та інфаркту, онкології, підвищує імунітет, уповільнює процес старіння клітин. А ще, стверджує менторка здоров’я в мегаполісі Мирослава Ульяніна, оливкова олія є цінною своїми омега-3 жирними кислотами.

Наш мозок потребує жирів різного виду і краще вибирати жири не тваринного, а рослинного походження, тобто з олії. Але корисна тільки якісна оливкова олія. Так ось – дешевою вона бути не може, переконують експерти.

Скільки коштує якісна оливкова олія?

Керівник департаменту імпорту мережі супермаркетів, експерт з оливкової олії Світлана Щегрикович зазначає, що олія оливи вже на полицях українських магазинів повинна коштувати не менше 300 гривень за літр.

Економіка

Оскільки у виробника зараз найдешевша олія коштує десь 3 євро 60 центів, додамо розмитнення, логістику в Україні, це вже буде під 200 гривень за літрову пляшку, плюс ціна магазинів.

Як відрізнити справжню оливкову олію від підробки

Щоб вибрати дійсно якісну олію оливи, уважно вивчайте етикетки: шукайте маркування з таким червоним колом. Це означає, що олію розливали в тому ж регіоні, де і збирали. А це значно знижує ризик підробки. Вибирати краще олію екстра Вірджін, це означає, що вона виготовлена методом холодного пресування.

 

Вибираючи оливкову олію, шукайте маркування з таким червоним колом

 

Для цього беруть свіжі оливки, їх перемелюють протягом 20 хвилин. Потім олія вимішується в металевих ємностях, в яких повністю контролюється температура. Відрізняється оливкова олія і на смак: у хорошої олії такий собі мікс ніби свіжоскошеної трави, томатів і яблук. Але вживати занадто багато оливкової олії експерти не радять.

Скільки оливкової олії використовувати в стравах?

Якщо ви готуєте салат або рагу з овочів, то краще лити в миску або тарілку олію не “на око”, а приблизно 1-1,5 столові ложки, тобто близько 30 мл.

Важливо! У відкритому стані оливкова олія придатна для споживання не більше двох місяців. Якщо довше її зберігати в такому вигляді, то продукт може окислюватися.

Джерело: Сьогодні

Back to top button