Цікаве

Як впізнати людину з біполярним розладом: пояснює лікар

Один із характерних симптомів біполярного розладу – різкі перепади настрою.

Біполярний розлад є психічним захворюванням, яке характеризується чергуванням маніакальних і депресивних епізодів. Такі епізоди тривають різний час, залежно від типу розладу, і можуть виникати спонтанно або під впливом зовнішніх стресових факторів.

«Люди з біполярним розладом часто відчувають змішані форми двох емоційних крайнощів – гіперактивності та апатії. Загалом це захворювання може дуже сильно впливати на мислення, почуття і вчинки. Буває й так, що постраждала людина практично не здатна справлятися з рутинними навантаженнями повсякденного життя».

За словами лікаря, лікарі розрізняють кілька типів розладу зі своїми особливостями зміни настрою та активності. У важких випадках відбувається швидка циклічність – протягом року людина відчуває відразу кілька періодів, коли підвищений настрій змінюється депресією. Подібна емоційна нестійкість створює серйозні проблеми як для самих страждаючих, так їх близьких, їх оточення.

Як впізнати людину з біполярним розладом: симптоми. Медик пояснює, що його перші ознаки часто проявляються у віці від 20 до 30 років. У постраждалих людей виникають так звані маніакальні епізоди та депресивні епізоди – періоди з гарним та поганим настроєм.

Ознаки манії. Виявляються у почуттях ейфорії, збудження, імпульсивності, надмірної енергійності.

  • Що ще можна побачити.
  • Надмірну балакучість.
  • Зниження потреби уві сні, його скорочення.
  • Завищену самооцінку.
  • Погану здатність концентруватися, відволікання.
  • Імпульсивна поведінка.
  • Нервовість.
  • Підвищене лібідо.

Ознаки депресії. Депресивні епізоди при біполярному розладі дуже схожі на «класичну» депресію – спостерігається стійкий, сильний знижений настрій, що характеризується безвихідністю, смутком, почуттям внутрішньої спустошеності, апатичності, млявістю, небажанням чимось займатися, втратою інтересу, випаданням із спілкування.

Альохіна зауважила, що люди з біполярним розладом не обов’язково зазнають тяжкої депресії. У деяких випадках припинення маніакального епізоду та повернення до нормального емоційного стану сприймається ними як погіршення.

«Біполярний розлад – це захворювання, яке супроводжує людину все життя, і тому що раніше буде розпочато терапію, тим більше буде шансів, що ви швидше позбавите себе і свою сім’ю від хворобливих емоційних станів, небажаної поведінки та травмуючих переживань», – резюмувала лікар.

Back to top button