Цікаве

Як створити безпечний та зручний для дитини санвузол?*

Про важливість дитячої гігієни говорити зайвий раз не будемо, а от про правильне облаштування санітарного простору для малечі ― залюбки. Виробники сантехніки пропонують спеціальні дитячі колекції, де розміри унітазів, умивальників, поличок, дзеркал адаптовані під зріст користувачів. Крім того, обладнання зазвичай має цікавий дизайн, виготовлене з безпечних матеріалів, не має гострих кутів чи елементів конструкції, що виступають над поверхнею. Такі вироби використовують для санвузлів дитячих садочків та молодшої школи. Якщо у вас є додаткова ванна кімната, можете укомплектувати її спеціальною сантехнікою та декорувати відповідно до побажань малюка. Однак не завжди є можливість створити окремий дитячий санвузол, тому доводиться пристосовувати стандартну ванну кімнату до потреб дитини. Яку «дорослу» сантехніку обрати для спільного використання всіма членами родини, розказали фахівці компанії Ravak у статті «Дитячий санвузол: як догодити дитині». Ми ж детальніше зупинимося на особливостях облаштування функціональних зон санітарного простору.

Зона водних процедур

Рекомендуємо вибрати ванну з плоским дном та обладнати її ручками. Асиметричні чи кутові моделі з інтегрованим сидінням забезпечують необхідні умови для безпечного купання. Ванна із сидінням стане також у пригоді, якщо плануєте облаштовувати суміщений душовий куточок. Щоб убезпечити малюка від опіків, встановіть термостатичний змішувач для душу/ванни. Таке обладнання автоматично подає воду завчасно встановленої температури. Якщо вимкнуть холодну воду, змішувач заблокує подачу гарячої води. Окрім того, більшість змішувачів-термостатів мають корпус, що не нагрівається.

Практичне рішення для сімей із маленькими дітьми ― душові кабіни з високим піддоном. Конструкція поєднує огородження для душу та мініванну, в якій зручно купати малюків. Ще один варіант ― безбар’єрна душова. Її можна створити з використанням плоского піддона чи завдяки душовому трапу, встановленому в облицьовану кахлями підлогу. Куточки з вільним входом ― це відсутність перешкод для швидкого доступу в санітарний простір.

З вибором умивальника трохи простіше. Стандартний виріб із кераміки чи литого мармуру, встановлений на «дорослій» висоті, ― цілком відповідний варіант. Оскільки діти швидко ростуть, немає сенсу монтувати сантехніку низько. Натомість потрібно подбати про правильну підставку. Не використовуйте табуретки чи звичайні стільці: такі меблі нестійкі. Обирайте або невисокий ослінчик із широкими ніжками, або спеціальну тумбу під умивальник із висувним блоком-підставкою.

Зона туалету

Діти дошкільного віку можуть безпечно використовувати звичайний підлоговий чи підвісний унітаз завдяки спеціальним сидінням. Встановити такий аксесуар доволі легко, а вибір форм і дизайну накладок просто вражає.

Досвідчені батьки радять встановити на кришку унітаза спеціальний замок. Завдяки блокувачеві малюк не зможе відкрити кришку, щоб помити руки, покупати іграшку чи втопити смартфон. Крім того, дітлахів потрібно вчити правильно користуватися унітазом: показувати, як підіймати й опускати сидіння з кришкою, натискати кнопку змиву.

Зона зберігання

Добре, якщо встановлені в ванній кімнаті шафки, пенали та тумби мають округлі форми. На меблі з гострими кутами встановіть силіконові накладки. Також зафіксуйте блокувачі на дверцятах та висувних ящиках. Не використовуйте яскраві блокувачі химерних форм: маля може сприйняти незвичайний об’єкт за нову іграшку. Не забудьте про заглушки для розеток. Перевірте, чи надійно прикручені шафи до стіни та чи не зможете дитина посунути підлогову тумбу.

Поради для безпечного купання

Щоб зробити санітарний простір максимально безпечним для дітлахів, врахуйте такі моменти:

  1. Неслизька підлога. Діти рухаються не так спокійно та виважено, як дорослі. Крім того, часто малеча сприймає ванну кімнату як додатковий простір для ігор. Щоб мінімізувати травми, потрібна неслизьке покриття для підлоги з шорсткою поверхнею. Дизайнери інтер’єрів радять лапатовані матові кахлі, які навіть мокрі ― неслизькі. Також можна використати ламінат чи дерев’яний настил із грубою фактурою.
  2. Килимки. На ковзке дно ванни покладіть силіконовий килимок. Якщо в санвузлі немає теплої підлоги, простеліть біля ванни м’який килимок на гумовій основі.
  3. Освітлення. Інтенсивне загальне та локальне освітлення ― обов’язкова умова для безпечної ванної кімнати.

*на правах реклами

Back to top button