Світ

Ультраправа AfD перемагає на виборах у Німеччині

Ультраправа AfD перемагає на виборах у Німеччині

Фото: gettyimages

На виборах у Тюрінгії перемогли ультраправі AfD

Альтернатива для Німеччини може стати першою ультраправою партією, яка перемогла на регіональних виборах у Німеччині з часів другої світової війни.

Німецька ультраправа партія Альтернатива для Німеччини (AfD) виграє вибори до регіонального парламенту Тюрінгії. Про це у неділю, 1 вересня, пише Reuters.

За даними екзит-полів, AfD набере 33,5% голосів у землі Тюрінгія, що значно більше, ніж 24,5% консервативної партії Християнсько-демократичний союз. У сусідній землі Саксонія консерватори лідирували з 32%, лише на піввідсотка випереджаючи AfD.

Агентство зазначає, що AfD близька до того, щоб стати першою ультраправою партією, яка перемогла на регіональних виборах у Німеччині з часів другої світової війни. Однак, найімовірніше, її усунуть від влади конкуруючі партії.

Лівий популістський альянс Сари Вагенкнехт (BSW), який, як і AfD, вимагає жорсткішого контролю за імміграцією і хоче припинити військову допомогу Україні, посів третє місце в обох землях, хоча й значно поступився більш раннім опитуванням.

Зазначається, що результати виглядають невтішними для коаліції канцлера Олафа Шольца, хоча його соціал-демократи, схоже, подолали 5%-вий бар’єр для того, щоб залишитися в парламентах обох земель.

При цьому AfD навряд чи зможе сформувати уряд, оскільки інші партії виключили можливість приєднання до коаліції з нею, називаючи її антидемократичною та екстремістською.

 

Нагадаємо, у травні суд відхилив апеляцію партії Альтернатива для Німеччини проти її класифікації як ультраправої екстремістської організації.

А у січні цього року  сотні тисяч протестувальників вийшли на вулиці різних міст після повідомлення про зустріч, на якій були присутні представники Альтернативи для Німеччини, де обговорювали схему “реміграції” – тобто видворення з країни іммігрантів. Після цього партія зазнала найбільшого тижневого падіння популярності за майже два роки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 − 2 =

Back to top button