Цікаве

Як спека впливає на серце та кому варто бути обережніше: поради експерта

Спека знову перемагає. Більше за інших потерпають жителі міст, а також люди з групи ризику: вагітні, сердечники і не тільки. Чим небезпечна спека, кому насамперед слід бути уважним у цей період і як пережити жарку пору – все це нам допомогла з’ясувати терапевтка, сімейна лікарка, фахівчиня УЗД-діагностики Анна Красюк, передає 1News.

Чим небезпечна спека і що відбувається, якщо організм перегрівся?

Не тільки перебування під прямими променями сонця, а й висока температура на вулиці і в приміщенні впливають на нас негативно. Наш організм пристосовується до високої температури: розширюються судини, щоб серце могло перекачувати кров так само, як і в нормальних погодних умовах, частішає пульс.

Збільшення числа серцевих скорочень спричиняє підвищення артеріального тиску (АТ), а подеколи, навпаки, зниження артеріального тиску. У спеку не тільки тепловий удар може підірвати здоров’я – збільшується ризик зневоднення, інсультів та інфарктів. Особливо у тих, у кого від початку змінений і підвищений тонус судин.

Кому слід бути в спеку обережним?

Люди з серцево-судинними захворюваннями і майбутні мами – основна група ризику. Також спека – складний час для людей з ожирінням, діабетом другого типу, хронічними, інфекційними та аутоімунними захворюваннями. Надлишкова маса тіла погіршує ситуацію, оскільки серце у таких людей і так перебуває в хронічній енерговитратній роботі. А в умовах високої температури йому ще складніше качати кров, щоб забезпечувати нормальне насичення органів киснем.

У людей з серцево-судинними захворюваннями, навіть якщо і немає зайвої ваги, тонус судин підвищений. Тому їм особливо важливо влітку стежити за своїм здоров’ям.

А майбутні мами страждають у спеку не тільки через порушення плацентарного кровообігу і зниження тонусу судин. У вагітних в літню пору можуть виникати ускладнення, обумовлені їхнім генетичним станом.

Вагітні, як і сердечники, гірше переносять спеку через стан організму

Навіть при нормальному перебігу вагітності, якщо жінка з прохолодного приміщення вийде на спеку, може статися різке розширення судин, гіпотонія (зниження артеріального тиску) і непритомність. Часто люди з хронічними захворюваннями, в тому числі і сердечники, своїми діями і звичками самі собі шкодять.

Що небезпечно робити в спеку, особливо людям з групи ризику?

З року в рік з настанням спеки зростає кількість інсультів та інфарктів, бо багато людей похилого віку, у яких є гіпертонія, атеросклероз і інші проблеми, перетруджують на дачах і городах. Потрібно бути обережними з фізичними навантаженнями всім, а тим більше сердечникам.

У спеку відмовтеся від алкоголю, щоб не спровокувати серцевий напад

 

Тим, хто має проблеми із серцем і судинами категорично не можна пити алкоголь (у спеку його взагалі не варто вживати, до речі). Особливо на відпочинку на природі і якщо купаєтеся у водоймах. Навіть у тіні в умовах дуже сильної спеки або в задушливому приміщенні людина під впливом алкоголю може не помітити перегріву, перестає себе контролювати.

У гіпертоніків вживання алкоголю в спеку може закінчитися порушенням мозкового і серцевого кровообігу, інсультом або інфарктом.

Мало того, що після перепаду температури під час купання і загоряння можливий серцевий напад, так ви ще ризикуєте потонути або отримати травму. Це саме стосується людей з іншими хронічними хворобами, та й взагалі кожного – спека й алкоголь несумісні!

Всім, хто в групі ризику, слід уникати не тільки перебування на сонці, а й задушливих приміщень: візит на пошту, у поліклініку, поїздка в громадському транспорті в найспекотніший час – погана ідея.

Як уникнути перегріву?

Часто непритомніють не через перебування на сонці, а через те, що цілий день просиділи в жаркому, погано провітрюваному приміщенні. Деякі люди бояться протягів чи кондиціонерів і вважають за краще не вмикати прилади або зовсім не можуть собі дозволити поставити кондиціонер. У таких випадках важливо провітрювати кімнати, використовувати вентилятор і намагатися, щоб температура в приміщенні не була вище за 21-22 градуси.

Пам’ятайте, постійне перебування в умовах підвищеної температури і перегрівання призводить до хронічного негативному впливу на серце і судини. Якщо з такого приміщення ви ще й вийдете на відкрите сонце, то ризикуєте ще більше. Тому важливо планувати свій день, переглянути звички, режим харчування, активності тощо.

Які основні правила поведінки в спеку?

Сердечникам потрібно завжди мати із собою ліки, які вони вживають постійно. Особливо таблетки для сублінгвального використання, тобто під язик: при серцевому нападі така таблетка подіє швидше, її легше прийняти на вулиці.

  1. Постійно пийте чисту воду, у середньому щогодини слід випивати 200-250 мл води, щоб не перевантажувати нирки. Завжди майте під рукою пляшку з водою.
  2. Кава і чай у спеку не найкращі напої, вони діють як сечогінне. І якщо ви їх п’єте, то важливо знати, що на кожну чашку кави або чаю потрібно випити 2 склянки води, щоб не порушувати водний баланс організму. Тому в спеку чаєм і кавою краще не захоплюватися, а маючи захворювання нирок – особливо.
  3. Носіть просторий легкий одяг з натуральних тканин, головний убір, користуйтеся сонцезахисним кремом і окулярами. Навіть дітям рекомендують використовувати сонцезахисні окуляри, аксесуар з масмаркету за середньою ціною краще, ніж відкритий вплив ультрафіолету на обличчя та очі дитини.
  4. Не виходьте на сонце з 11-ї до 17-ї години.
  5. Заздалегідь плануйте день, як і куди будете рухатися.
  6. Шкідливі звички намагайтеся замінити корисними: відмовтеся від куріння, старайтеся не переїдати, знизити зайву вагу, стежте за рівнем цукру в крові (регулярно здавайте аналізи).

І звичайно ж, якщо відчуваєте, що перегрілися, крутиться голова, нудить, з’явилася слабкість, швидше присядьте в прохолодному місці.

Що робити, якщо все-таки отримали тепловий удар?

Передовсім потерпілого потрібно забрати із сонця, покласти, щоб ноги лежали вище рівня голови. Розстебнути манжети, якщо одяг з довгим рукавом, зняти шкарпетки, розслабити ремінь, жінкам – розстебнути бюстгальтер. Це допоможе поліпшити периферичний кровообіг, полегшити дихання.

Дайте попити води, прикладіть холод. Холод краще прикладати на потилицю, а не на лоб: саме там проходять магістральні судини. Але ненадовго, оскільки різкий перепад температур теж шкідливий. І якщо прикладаєте лід, а не просто мокрий рушник, то не на шкіру, а через будь-яку тканину.

Якщо людина непритомна, перевірте дихання і пульс. Якщо під рукою є нашатирний спирт або будь-які парфуми – можна обережно дати понюхати. Але знову ж таки, у людини може бути алергія на цей запах, а нашатир може викликати опік слизової оболонки. Тому не можна підносити склянку з нашатирним спиртом до обличчя. Можна лише трохи капнути на ватку або будь-яку тканину і акуратно дати понюхати.

 

При тепловому і сонячному ударі важливо відразу надати допомогу

Якщо людина не притомніє, потрібно викликати швидку допомогу і починати реанімацію: непрямий масаж серця і дихання рот в рот. Дихання робіть у масці: два вдихи – 60 натискань на грудну клітку протягом хвилини, натискають кожну секунду або навіть частіше. Самому впоратися буде складно, тому знадобиться допомога, краще проводити реанімацію удвох.

Джерело: Сьогодні

Back to top button