Цікаве

Як розпізнати алергію на пилок та сонце та що з нею робити

Весна і літо – самий розпал полінозу, алергії на пилок рослин. А ще бажання позасмагати може обернутися реакцією на сонце. Сьогодні поговоримо які “провокатори” алергії актуальні в літню пору, що робити, якщо алергія застала зненацька і як собі допомогти – розповіли лікарка-алерголог, віцепрезидентка Асоціації алергологів, докторка наук Лілія Романюк, передає 1News.

А також алерголог, членкиня Європейської академії алергології та клінічної імунології, кандидат медичних наук Анастасія Левченко.

Алергія на пилок: чому ми страждаємо від неї?

Один з головних алергенів весни і літа – це пилок рослин. Пилок часто змішується з пилом, вихлопом автомобілів, стає ще більш небезпечним і токсичним. Погана екологія сприяє тому, що з кожним роком все більше людей реагує на пилок рослин.

Поліноз (так називається сезонна алергія на пилок) прогресує, до того ж велика частина населення, на жаль, схильна до алергії. Реакція може бути різною: від нежитю до висипань на шкірі.

Часто люди, схильні до полінозу, починають помічати симптоми за кілька днів до початку цвітіння алергену. Крім цього, вітер і рух повітря теж впливають на виникнення реакції.

Спочатку важливо визначити, що це таки алергія, і з’ясувати, на що саме: провокаторів може бути не один, а відразу декілька. І не тягнути, адже алергія на цвітіння і пилок починає проявлятися вже у 3-х 4-літніх малюків. І з віком ситуація лише погіршується. Тому антигістамінних засобів, які лише прибирають симптоми, а не саму причину, недостатньо – звертайтеся до фахівців.

А чи можна уникнути алергії на сонце?

Сонячні промені “не відстають від пилку” – навесні і влітку часто з’являється алергія на сонце. Причому висип може проявиться не відразу, а через 30 хвилин і навіть 5-6 годин після того, як ви перебували на сонці.

 

Перед пляжем краще не приймати ліків, щоб не було алергії на сонце

 

Часто такі висипання сверблять, відчувається печіння. Щоб уникнути таких неприємностей, важливо:

  1. Обмежувати перебування на сонці.
  2. Не засмагати в годину пік і взагалі засмагати під навісом.
  3. Звертати увагу на їжу і питво, особливо якщо ви на відпочинку за кордоном. Екзотичні продукти і фрукти можуть посилити алергічну реакцію.

Також перед пляжем не варто користуватися косметикою, парфумами, приймати ліки. Якщо реакція з’явилася, то потрібно піти з сонця, прийняти душ, пити багато води, якщо висип не проходить – прийняти антигістамінний засіб.

Джерело: Сьогодні

Back to top button