Цікаве

Як правильно робити заготовки на зиму, щоб зберегти вітаміни: корисні поради

З’їсти взимку літні овочі – корисно і смачно. У самому розпалі сезон заготівель: одні варять і консервують, інші морозять і сушать.

Але ось який варіант заготовки на зиму найкорисніший і якими ягодами варто запастися насамперед – розповідає 1News.

Які запаси на зиму роблять українці

Запаси на холодну пору року Ольга Горецька почала робити, як тільки настав фруктовий сезон. Експериментувала з заморожуванням і фруктів, і овочів. Від торішнього запасу нічого не залишилося.

Зізнається, що охоче і сушила б, і консервувала, тому що свої фрукти все ж корисніше магазинних в зимовий період, але в квартирі на це не вистачає місця:

Морозильна камера невелика є і там ми це можемо все зберігати, банки з консервацією нам, на жаль, ставити ніде, як і дігедратор – чудова річ, де можна сушити і фруктові чіпси, і грибочки, і навіть м’ясо.

Інша господиня Ірина Артамонова користується дігедратором вже не один десяток років :

Я експериментую – сушу: сливи, прямо з кісточками, апельсин, можна лайм, лимон, ківі, яблука Симиренка або такі кислуваті, з кислинкою.

З таких заготовок взимку варить не тільки компот, але і додає до десертів і м’ясних страв. Оскільки переконана: самостійно приготоване – корисніше магазинного.

 

Консервація – популярний спосіб заготівлі на зиму

 

За словами Ірини, сухофрукти гарні, тим, що їх не кип’ятять, в них менший вміст цукру і вони довше зберігаються.

Крім сушки фруктів і овочів, робить також заготовки консервованих овочів і ягід:

  • компот із черешні,
  • компот з вишні,
  • заправка для борщу,
  • заправка для супу,
  • кетчуп,
  • кабачки,
  • огірки,
  • помідори,
  • варення з шоколадом з вишні.

Чи корисно робити такі заготовки на зиму – відповідь дієтолога

Консервацію сім’я Артамонових уплітає за обидві щоки і вважає, що вітаміни з власного городу – хороша підтримка для імунітету. Дієтологи ж кажуть – не всі способи заготовки корисні.

Вишні чудово заморожуються на зиму

 

Дієтолог Олександр Кущ назвав найвдаліший варіант заготівлі овочів і фруктів на зиму:

Фактично при варінні, коли ми робимо різні варення, джеми, при висушуванні, вони практично всі випаровуються, вітамінна цінність таких продуктів падає, тому заморозка – найоптимальніший варіант.

Найкраще для цього підходить:

  • вишня,
  • смородина,
  • агрус,
  • чорниця,
  • полуниця.

А ось малину краще не заморожувати, або ж відразу молоти в пюре.

Джерело: Сьогодні
Back to top button