Цікаве

Як правильно харчуватися, щоб позбутися зайвої ваги

Як правильно харчуватися, щоб позбутися зайвої ваги

Шотландські науковці провели дослідження та розповіли, як сніданок впливає на апетит людини

Дослідники з Університету Абердіна залучили до експериментів 30 учасників (16 чоловіків і 14 жінок), які мають надмірну вагу чи ожиріння. Їх розділили на дві групи, в харчуванні яких протягом 4 тижнів підтримувався відносно рівний баланс жирів, білків і вуглеводів.

Однак, для них по-різному розподіляли калорії протягом дня, що умовно можна назвати денною та вечірньою дієтою. Піддослідні дотримувалися такої дієти, потім тиждень збалансовано споживали калорії, після чого на місяць переходили до протилежної дієти.

Науковці хотіли проаналізувати, як учасники експерименту витрачали енергію, для чого скористалися методом подвійного маркування води – він вимірює обмін водню та кисню в організмі. Результати виявилися рівносильними при обох дієтах, бо піддослідні за місяць втрачали приблизно 3 кг.

Цікавим спостереженням у рамках дослідженням виявилося інше. Вчені встановили, що час їжі впливає на апетит. Для відстеження рівня апетиту вони скористалися спеціальною шкалою, яку піддослідні заповнювали з моменту пробудження кожні 30 хв і відзначали рівень свого апетиту.

Виявилося, що члени групи, які дотримувалися денної дієти, відзначали набагато менший рівень апетиту протягом дня. На думку дослідників, це вказує на те, що зменшити апетит протягом усього дня можна завдяки щільному сніданку. Можливо, що результати цього дослідження допоможуть знайти найефективніші дієти. Надалі група вчених вивчатиме графік прийому їжі, щоб зрозуміти, який час для цього найкраще підходить.

Back to top button