Цікаве

Як після COVID-19 повернути нюх

При коронавірусі у багатьох хворих порушується нюх на четвертий–сьомий день хвороби, повідомляє 1news з посиланням на ukrhealth.net.

Більшість пацієнтів починають знову відчувати запахи протягом 14 днів. Однак в деяких випадках нюх може бути відсутнім місяцями після одужання.

Механізм розвитку аносмії при COVID-19 відрізняється від аносмії, викликаної алергією або звичайною застудою і нежиттю, заявила керівник Центру діагностики порушень у пацієнтів, які перенесли коронавірус Марія Петіна.

“Деякі вчені вважають, що вірус вражає нюхові нервові волокна, які розташовуються в порожнині носа. Гарвардські неврологи вважають, що вірус вражає допоміжні клітини, які оточують нюхові нервові волокна, так як вони містять білок ACE2, який вірус використовує для проникнення в клітини”, – сказала лікарка. Вона підкреслила, що без допоміжних клітин нюхові нейрони не можуть правильно працювати, тому і відбувається гіпосмія або аносмія.

За словами медикині, для того щоб повернути нюх, пацієнтам іноді призначають спеціальні тренінги. Один із способів відновити втрачену здатність відчувати запахи-регулярно вдихати носом ароматичні пахучі речовини. Для цього добре підходять, наприклад, різні ефірні масла. Цей метод безпечний, і його можна проводити самостійно вдома, передає “Прайм” слова Марії Петіної.

Лікарка попередила, що для цього способу не можна використовувати різкі пахучі речовини, наприклад аміак. Вони можуть пошкодити слизову носа. Повне відновлення після аносмії при COVID – 19 займає від трьох днів до трьох місяців, додала фахівець.

 

 

Back to top button