Цікаве

Як надавати першу медичну допомогу: МОЗ нагадало українцям основні правила

Як надавати першу медичну допомогу: МОЗ нагадало українцям основні правила

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали українцям, як правильно надавати першу медичну допомогу постраждалим. Ця інформація особливо знадобиться через масовані атаки рф. 

Як надавати першу медичну допомогу: основні правила

  1. Надавайте допомогу лише за умови, що це безпечно для вас. Власна безпека завжди у пріоритеті. Для цього потрібно оглянути місце події та переконатися, що вам нічого не загрожує.
  2. Перемістіть постраждалого у більш безпечне місце.
  3. Оцініть стан постраждалого – перевірте, чи він при свідомості, чи дихає. Якщо у постраждалого в роті є сторонні предмети, рвотні маси, потрібно прибрати їх для відновлення дихання. Щоб упевнитись, що постраждалий при свідомості, зверніться до нього із запитанням.
  4. Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 секунд). Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної потреби перевіряти пульс та дихання одразу немає.
  5. Зверніться за номером «103» для виклику бригади екстреної медичної допомоги. Якщо необхідно, то зверніться до інших екстрених служб – у поліцію або Державну службу з надзвичайних ситуацій.
  6. Зупиніть критичні кровотечі. Якщо постраждалий має кровотечу, потрібно використовувати кровоспинний джгут/турнікет або тугу пов’язку.
  7. Якщо постраждалий без свідомості, тримайте його у стабільному боковому положенні та залишайтеся поруч .

Як користуватися джгутом/турнікетом

  1. Накладайте кровоспинний джгут/турнікет на кінцівку максимально високо. Правильно накладений кровоспинний джуг/турнікет передбачає, що кровотеча зупинена.
  2. Обов’язково потрібно зафіксувати час накладання.
  3. За відсутності засобів для зупинки кровотечі, тисніть на рану до приїзду медиків.

Якщо після зупинки кровотечі у пораненого не з’явилися ознаки життя, варто розпочинати серцево-легеневу реанімацію. 

Back to top button