Цікаве

Як легко пережити весняну депресію: поради психолога

В Україні 1,2 млн громадян мають ті чи інші психічні розлади – це офіційна статистика. Але останній підрахунок фахівці робили ще в 2018 році. Скільки хворих тепер – можемо тільки припускати.

Достеменно невідомо, чому саме навесні загострюються психічні розлади, але це факт. Саме у міжсезоння “їде дах” навіть у більш-менш врівноважених людей. А що вже казати про тих, хто переживає стреси, втрати і страждає від фізичного болю.

Що з цим робити, як навчитися чути самого себе і уважніше ставитися до близьких, розповіла психолог Юлія Халевич у програмі “Сьогодні. Підсумки“, передає 1News.

Взагалі, з будь-яким сезонним переходом кількість загострень збільшується. Це пов’язано зі зміною тривалості світлового дня, стверджують психотерапевти.

У Тетяни кілька років тому помер чоловік. Її життя розділилося на “до” та “після”. Однак найстрашнішою стала для неї весна.

“Закінчується зима, і в мене загострюються панічні атаки. З’являються якісь безпричинні страхи. Це проявляється у поганому сні, втраті апетиту, відсутності мотивації до роботи та життя взагалі”, – скаржиться жінка.

У Тетяни кілька років тому помер чоловік
Фото: телеканал “Україна”

Тетяна радить відразу звертатися до фахівців – невролога або психіатра, щоб медикаментозно усувати всі ці симптоми.

До речі, випадків неадекватної поведінки навесні багато не тільки в Україні, а й в усьому світі. Люди, що не можуть подолати стрес, виходять на вулицю роздягнені, викидають з квартир речі, завдають тілесних ушкоджень собі та своїм близьким.

“Важливо навчитися розпізнавати свій емоційний стан. Якщо це вже важкий стан, можливо, варто звернутися до психотерапевта”, – стверджує психолог Юлія Халевич.

До речі, стресу додав і карантин, який суттєво вплинув на психіку українців, а також самоізоляція, фінансові труднощі й війна, яка триває вже кілька років.

Back to top button