Цікаве

Як користуватися кондиціонером, щоб не захворіти: колисні лайфхаки

Кондиціонер в спеку – це спосіб підтримувати в приміщенні температуру, необхідну для нормальної роботи нашого організму. Але через побоювання захворіти деякі люди відмовляються користуватися кондиціонером. Чи справді можна захворіти через кондиціонер і як цього уникнути – розповіла терапевт, сімейний лікар, фахівець УЗД-діагностики Анна Красюк, передає 1News.

Чи дійсно від кондиціонера може продути?

Проблеми можуть виникати, якщо порушувати правила експлуатації кондиціонера і догляду за ним. Важливо, щоб температура була виставлена не нижче 21-22 градусів, це фізіологічна норма, при якій будь-якій людині буде комфортно, такого режиму досить для того, щоб наша серцево-судинна система нормально функціонувала. Що ж роблять багато неправильно? Виставляють кондиціонер на сильніше охолодження або взагалі не використовують, боячись, що їх продує.

 

Температура в кондиціонері повинна бути не нижче 21-22 градусів, щоб не захворіти

 

З тієї ж причини деякі люди бояться відкритих вікон в маршрутках, не відчиняють на ніч вікна в спальні і уникають холодних напоїв.

Однак протяги, як від відкритого вікна, так і від кондиціонера, вас не протягнуть, якщо температура цього повітря нормальна, а не занадто холодна, і якщо ваша імунна система в порядку.

Безумовно, якщо сидіти під потоком занадто холодного повітря, та ще бути взагалі не загартованим, то можна заробити загострення радикуліту, невриту або застуду. Так само як і після склянки дуже холодної води.

А в чому зв’язок між холодними напоями і кондиціонером?

Загартований організм холодні напої сприймає, як охолодження: навіть випита крижана вода вже через 4 секунди нагрівається і засвоюється організмом, крім того – сприяє спалюванню калорій. Але при слабкому місцевому імунітеті від холодних напоїв може почати посилено розмножуватися патогенна мікрофлора в носоглотці (яка є у кожного з нас), тому виникає нежить або кашель.

Що ж ми робимо? Починаємо посилено прогрівати, викликаючи ще більше запалення. Але в Європі простудні захворювання, ті ж гострі тонзиліти (ангіну) лікують, навпаки, холодом, це допомагає знизити біль, запалення, людині легше пити і їсти при болях в горлі. Так і з кондиціонером: нерозуміння, як їм правильно користуватися, слабка імунна система і незагартований організм – всі ці фактори в комплексі призводять до того, що людина може захворіти.

Так значить, захворіти від кондиціонера все-таки можна?

Можна, якщо людина постійно допускає системне перегрівання, а потім в надії охолодитися включає кондиціонер на повну потужність. А також не займається очищенням фільтрів і поповненням хладагентів кондиціонера. Фільтри і сухі частини сіток кондиціонера можуть стати “домівкою” для грибка і бактерій.

 

Запчастини та фільтри кондиціонера стати

 

Особливо небезпечні з них легіонелли, які призводять до тяжкої нетипової форму пневмонії (запалення легенів). Ці бактерії розмножуються в системах водопостачання або кондиціонування повітря. Пневмонія, викликана легионеллами, дуже погано піддається лікуванню антибіотиками широкого спектра дії.

Якщо ви захворіли, почався кашель, задишка – то терміново зверніться до лікаря. Важливо здати аналізи: кров з антибіотикограмою і КТ (комп’ютерну томогафію) легень, щоб виключити або підтвердити пневмонію.

Аналіз крові необхідний, щоб розуміти, який збудник викликав пневмонію і якими препаратами потрібно буде лікувати захворювання. На жаль, такі пневмонії – не рідкість, тому дуже важливо дотримуватися правила правильної експлуатації кондиціонерів.

Як же правильно користуватися кондиціонером, щоб не захворіти?

Отже, шкода, якої завдає кондиціонер, пов’язана з трьома факторами: некоректне використання, несвоєчасна очистка і не замінені роками фільтри.

Щоб кондиціонер не викликав у вас страх, спочатку важливо розуміти, що наші серцево-судинна та нервова системи потребують комфорту вдень і відпочинку вночі. Інакше вони не зможуть нормально працювати. А в жарку пору цей комфорт може забезпечити саме кондиціонер. Тому включайте його при сильній спеці навіть вночі, вибирайте при необхідності Sleep (тоді кондиціонер починає працювати в тихшому режимі, підтримуючи потрібну температуру).

Також важливо правильно встановити кондиціонер, щоб не було прямого попадання струменя холодного повітря на людину. Тому важливо враховувати загальну потужність кондиціонера, тоді не буде відчуття, що він занадто потужний або занадто “холодний”. І взагалі такі прилади краще встановлювати так (наприклад, в коридорі), щоб забезпечити охолодження відразу двох кімнат. Уважно читайте інструкцію і дотримуйтесь рекомендацій, які дає виробник.

Не перевищуйте рекомендований інструкцією температурний режим – це не тільки забезпечить безпеку вашого здоров’я, а ще послужить тому, що кондиціонер довше працюватиме і не ламатиметься.

Якщо в приміщенні +22, а на вулиці +35 і вам скоро потрібно виходити, то можна вимкнути кондиціонер або відкрити кватирку, двері на балкон. Тоді до приміщення надійде тепліше повітря, ви адаптуєтесь, і організм не отримає такий стрес, який стається при різкій зміні температури, коли людина потрапляє безпосередньо з холоду в спеку або навпаки. Так само варто чинити й при поверненні з вулиці додому.

І, звісно ж, не забувайте регулярно очищати кондиціонер: щороку потрібно очищати фільтри, мити комплектуючі та поповнювати рівень холодоагентів. Інакше навіть виробник кондиціонера не гарантує його безпеку. Тому звертайтеся до спеціальних компаній з обслуговування кондиціонерів: взимку це коштуватиме дешевше, ніж в сезон активної експлуатації кондиціонерів.

 

Від кондиціонера можна застудитися, якщо його неправильно використовувати

Безумовно, чим міцніше ваш організм – тим менше йому страшні протяги і кондиціонери, тому загартовуйтесь. Починайте з обтирань або обливань теплою водою, потім переходите на холоднішу, більше часу проводите на свіжому повітрі, привчайте до цього дітей. Тоді навіть при різкій зміні температури – коли ви з розпеченої вулиці зайдете до охолодженого приміщення, ваше серце, судини адаптуються швидше.

Джерело: Сьогодні

Back to top button