Цікаве

Як екстремальна спека впливає на організм: групи ризику та способи уникнення негативних наслідків

Як екстремальна спека впливає на організм: групи ризику та способи уникнення негативних наслідків

Зміст статті

Влітку, коли позначки термометрів показують максимальне тепло, організм відчуває велике навантаження. Інколи висока температура може призвести до теплового виснаження. Існують й інші небезпеки для здоров’я у період екстремальної спеки. 

Пропонуємо дізнатися, як організм реагує на високу температуру повітря та хто може опинитися у групі ризику. 

Як впливає спека на організм людини

Коли тіло нагрівається, кровоносні судини розширюються. Це призводить до зниження артеріального тиску, відповідно серце повинне працювати з більшим навантаженням.

Як результат — виникає тепловий висип або набряк ніг. Також більшість людей у спеку пітніють. Потовиділення призводить до втрати рідини та солі й балансу між ними в організмі.

Усі ці наслідки можуть призвести до теплового виснаження. 

Теплове виснаження: що це таке та як воно виникає 

При 40-41°C можливе теплове виснаження. У результаті цього починають порушуватися хімічні процеси, клітини організму руйнуються, і виникає ризик розвитку поліорганної недостатності.

Тіло не може пітніти, оскільки приплив крові до шкіри припиняється, шкіра стає холодною і липкою. Часто відсутність медичної допомоги при тепловому ударі може призвести до смерті. 

Основні симптоми теплового виснаження

  • запаморочення
  • нудота
  • втрата свідомості
  • сплутаність свідомості
  • м’язові спазми
  • головний біль
  • сильне потовиділення
  • втома

Як уникнути теплового виснаження

Професор екологічної фізіології та ергономіки Університету Лафборо Джордж Хавеніт пояснює, як діяти, якщо людина довго перебувала на сонці. Вона каже:

Найкращий спосіб охолодитися — зануритись у крижану воду або покласти пакети з льодом під пахвами та у паховій зоні, де розташовані великі судини. Але все залежить від того, як довго людина перебувала під відкритим сонцем

Велике значення також має вологість повітря. Від цього залежить інтенсивність випаровування вологи з поверхні шкіри людини. 

Щоб уникнути перегрівання, потрібно підтримувати необхідний рівень рідини в організмі. Наприклад, людині, яка біжить зі швидкістю близько 15 км на годину при температурі до 37 градусів за Цельсієм, необхідно виділяти чотири літри поту на годину.

Чи вбиває екстремальна спека

Надто висока температура повітря може призвести до смерті. Люди переважно помирають від серцевих нападів та інсультів.

Насправді існують різні ризики, викликані екстремальною спекою. Наприклад, при температурі 25-26°С рівень смертності підвищується.

Групи ризику

Люди похилого віку та з хронічними захворюваннями знаходяться у групі ризику. Діабетики у спеку дуже швидко зневоднюються, що призводить до зростання рівня цукру у крові. 

За словами фахівців, спека впливає не лише на фізичне, а й на психологічне здоров’я. Негативні психічні реакції можуть розвинутись у людей з серйозними хронічними захворюваннями, наприклад, з деменцією.

Перегрів і тепловий удар: як діяти

  1. Перемістити постраждалого в прохолодне місце.
  2. Попросити його лягти і трохи підняти ноги.
  3. Дати постраждалому випити прохолодної води.
  4. Накласти вологі, прохолодні компреси в області великих судин та на лобі.
  5. Якщо постраждалому не стає краще протягом 30 хвилин, це може бути тепловий удар.
  6. Необхідно звернутися до лікаря.
Back to top button