Цікаве

Вініри на зуби – новий тренд в Україні

Зовнішні недоліки зубів стоматологи все частіше корегують за допомогою керамічних накладок – вінірів. Вони набувають усе більшої популярності серед тих, хто бажає мати бездоганний вигляд. Встановлюють вініри в Києві ще й для додаткового захисту від механічних та бактеріальних ушкоджень, а також карієсу.

Beautiful teeth

7 випадків, коли варто встановити вініри:

  1. Значне потемніння емалі або наявність пігментних плям.
  2. Виснаження захисного шару зубів.
  3. Порушення форми зуба, тріщини та надколи на ньому.
  4. Проміжки між зубами – діастеми.
  5. Розворот або нахил зуба.
  6. Нерівний контур шийок зубів.
  7. Неестетичні коронки та старі пломби.

Керамічні пластинки (https://whiteclinic.com.ua/clinic-services/viniri/) роблять посмішку привабливою, людина змінюється і відразу наче молодшає. При цьому не потрібно сточувати зуби, як при встановленні коронок, оскільки вони кріпляться лише не передню частину і мають товщину 0,3–0,7 мм. А колір накладок кожному пацієнту підбирають індивідуально, щоб зуби виглядали природно.

Види вінірів і процес їхнього виготовлення

Вініри – це мікроскопічні незмінні протези (з англійської veneer означає «облицювання»). Винайшов їх майже 100 років тому американський стоматолог Чарльз Пінкус для голлівудських зірок. Його вініри носили Одрі Гепберн, Елізабет Тейлор, Ширлі Темпл та інші актори.

Сьогодні зробити естетичні накладки можна за одне відвідування стоматолога методом нашарування композитів на зуби. Для одного елемента цей процес займає від 30 хвилин до 1 години. Такі вініри називають прямими або композитними, а термін їхньої служби становить 5–7 років. Це швидкий і водночас бюджетний варіант корекції посмішки.

Для отримання більш надійних керамічних вінірів із терміном служби 15 років стоматолог-ортопед робить зліпки і моделює майбутню посмішку на комп’ютері. Після цього технік виготовляє накладки в лабораторії. Він бере до уваги всі особливості щелепи пацієнта, щоб мікропротези максимально точно відповідали формі зубів.

Вініри виготовляють пошарово, кілька разів запікають у спеціальних печах і надають їм необхідний відтінок за допомогою барвників. Існують також більш міцні пресовані мікропротези, як запікають один раз, але у цьому випадку складніше вгадати колір. Стандартний термін виготовлення накладок – 7–14 днів.

Спосіб кріплення керамічних вінірів на зубах

Метод встановлення накладок із кераміки максимально щадний для людини і практично безболісний, оскільки застосовується анестезія. Поверхню зуба не потрібно сильно сточувати, достатньо просто відшліфувати, знявши шар завтовшки 0,3–2 мм. А якщо зуб малого розміру, його, навпаки, нарощують за допомогою вініра до заданих параметрів.

Відшліфовувати поверхню зуба потрібно:

  • для усунення всіх нерівностей та подальшого максимально щільного прилягання вінірів;
  • для запобігання виникненню дискомфорту через збільшення всіх або окремих елементів;
  • для усунення поверхневих вогнищ карієсу.

Після цього емаль протравлюють кислотою, і керамічні вініри закріплюють на зубах спеціальним композитним клеєм.

Існують протипоказання для встановлення вінірів, але їх небагато:

  • заняття боксом та іншими видами єдиноборств;
  • прямий або зворотний прикус;
  • значне руйнування зубів або їхня відсутність у бічних ділянках;
  • підвищена стертість зубів та бруксизм (скрегіт зубами).

Після встановлення вінірів носити їх потрібно все життя. Якщо ж мікропротези зіпсувалися, потрібно виготовити нові і знову встановити. На це піде небагато часу, і зуби завжди матимуть бездоганний вигляд, попри вікові зміни, тютюнопаління та вживання напоїв, що фарбують емаль.

І не варто вважати, що після встановлення вінірів, не потрібно буде чистити зуби. Насправді доглядати за ними необхідно, як за власними зубами. Єдине, з часом їхній колір не зміниться, і продукти харчування вініри не пофарбують.

Back to top button