Цікаве

Вчені з’ясували, що в XIV хірурги столітті успішно лікували переломи щелепи

Вчені вивчили останки візантійського воїна і з’ясували, що ще в XIV столітті хірурги успішно лікували переломи щелепи. І використовували вони для цього золото, інформує 1NEWS з посиланням на zn.ua.

Керівником групи вчених був Анагостіс Агеларакіс з Університету Адельфі. Дослідники з’ясували, що нижня щелепа воїна сильно постраждала в ході конфлікту, фактично, вона розпалася на дві частини. Але стародавні хірурги використали дріт, швидше за все, виготовлений із золота, щоб скріпити її, поки вона не заживе.

Вчені відзначають, що хірург керувався інструкцією V століття до нашої ери. Грецький лікар Гіппократ описав, як можна вилікувати перелом щелепи ще за 1800 років до життя візантійського воїна.

За словами дослідників, останки воїна є унікальною знахідкою, оскільки вони демонструють «як медичні професіонали були здатні скласти два фрагмента щелепи разом».

Агеларакіс і його колеги знайшли останки воїна ще в 1991 році на території сучасної Греції. Під час життя воїна Візантійську імперію атакували османи. З огляду на те, що воїна обезголовили, він, ймовірно, боровся доти, поки османи на захопили форт Полістілон, в якому знайшли останки.

Вчені вважають, що невідома особа викрала голову без відома османів і заховала її в могилі п’ятирічної дитини, частин решти тіла воїна знайдено не було. У похованні також знайшли розбиту керамічну чашу, яку, ймовірно, використовували, щоб вирити яму для черепа.

 

 

 

 

Back to top button