Цікаве

Вчені з’ясували, що собаки здатні розрізняти мови

Угорські вчені з Університету Етвеша Лоранда в Будапешті з’ясували, що собаки здатні розрізняти мови, пише 1news з посиланням на meta.ua.

В експерименті взяли участь 18 вихованців.

Піддослідних посадили в МРТ-сканер, одягли навушники та розпочали читати “Маленького принца” Сент-Екзюпері. Жіночий голос декламував відомий рядок із улюбленої дитячої книжки, який звучить так:

Бачити істину можна лише серцем, суть невидима для очей.

Фраза звучала іспанською та угорською мовами, але пізніше собакам почали читати нісенітницю. Двоє з 18 піддослідних були знайомі з іспанською, але ніколи не чули угорську. Інші 16 добре знали угорську мову, але ніколи не чули іншу.

Сканування мозку собак показало, що від знайомої мови кора мозку тварин не сильно активізувалася. Сильніше мозок реагував на незнайомі мови. А найсильніша мозкова активність у слуховій корі відбувалася, коли піддослідні чули безглуздий набір звуків.

Один із організаторів експерименту Аттіла Андікс каже:

Це перший вид, який не є приматом та у якого ми змогли виявити здатність розрізняти мови, а також відрізняти природне мовлення від нісенітниці

Ідея такого дослідження виникла після того, як нейроетолог Лаура Куайя переїхала з Мексики до Будапешта зі своїм собакою. Вона каже:

Я розмовляла із вихованцем лише іспанською. Мені було цікаво, чи зможе він розпізнати іншу мову

Учені дійшли висновку, що собаки вловлюють слухові закономірності мови, якою з ними постійно спілкуються.

 

 

 

Back to top button