Цікаве

Вчені знайшли підтвердження, що кава покращує печінку

Вчені знайшли підтвердження, що кава покращує печінку

Вчені зі США проаналізували дані 4,5 тисячі дорослих американців, які взяли участь у Національному дослідженні здоров’я та харчування (NHANES) та проходили еластометрію.

Еластометрія – спосіб діагностики, що дозволяє встановити ступінь фіброзу печінки щодо вимірювання еластичності її тканини.

В результаті дослідники не знайшли зв’язку між споживанням кави та показниками ожиріння печінки, але виявили вплив на жорсткість тканин цього органу. У тих, хто пив від трьох чашок на день, показники жорсткості були втричі менші в порівнянні з тими, хто вживав менше кави або не пив її зовсім. Крім того, у кавоманів значно менший ризик розвитку прогресуючого фіброзу печінки.

Кава без кофеїну такого ефекту не дає. Автори дослідження припустили, що в основі механізму зв’язку є властивості кофеїну.

Інші дослідження

Раніше широке дослідження за участю майже півмільйона жителів Великобританії підтвердило, що три і більше чашки кави на день знижують можливість розвитку хронічних захворювань печінки на 20%. Ризик смертності від таких патологій у кавоманів на 49% нижчий. Найбільшу користь має натуральна мелена кава. Розчинні напої без вмісту кофеїну теж мають профілактичний ефект, але значно меншою мірою.

Back to top button