Цікаве

Вчені створили установку для видобутку кисню на Місяці

Компанія Space Applications Services удосконалює технологію, яка буде відправлена на Місяць для виробництва кисню з місячного ґрунту в рамках місії 2025 року, передає 1NEWS з посиланням на НВ.

Бельгійська служба космічних програм будує для цього три експериментальні реактори відповідно до контракту з Європейським космічним агентством (ESA).

Реактори будуть використовуватися для точної настройки процесу виробництва кисню, який буде протестований на Місяці в рамках запланованої місії по демонстрації використання ресурсів на місці (ISRU) в 2025 році.

Установка для виробництва кисню буде заснована на процесі FFC Cambridge, спочатку розробленому в кінці 1990-х років для прямого вилучення титану з оксиду титану. Процес, названий на честь його винахідників Джорджа Чена, Дерека Фрея і Томаса Фартінга, а також Кембриджського університету в Англії, де вони всі працювали, використовує електроліз для відділення чистого металу від руди.

У місячному середовищі цей метод розділить місячний реголіт, який, як відомо, складається з 45% кисню, на металеві сплави і чистий кисень. Місячна бруд в цьому процесі використовується в якості катода, електрода, через який електричний струм надходить до електролітичної осередок, виділяючи при цьому кисень.

У той час як доставка кисню з Землі відмінно підходить для короткострокових космічних подорожей або орбітальних місій, кисень місцевого виробництва буде мати ключове значення для підтримки довгострокової присутності людини на будь-якому небесному тілі. Металеві сплави, що залишилися після екстракції кисню, також не будуть витрачені даремно. У майбутньому їх можна буде використовувати для виробництва компонентів для місячної бази або марсіанської станції, наприклад, за допомогою 3D-друку.

На додаток до методу FFC Cambridge, Space Applications Services також вивчає інший метод вилучення кисню з місячного грунту: відновлення ільменіту воднем. Ільменіт — це багата титаном руда, виявлена в деяких районах Місяця. Технологія відновлення включає запікання реголіту в закритому контейнері разом з газоподібним воднем. У присутності тепла кисень ільменіту реагує з воднем і утворює водяну пару, яка потім може бути розділена на кисень і водень.

Компанія Space Applications Services недавно завершила ранній етап проектування обладнання для місії 2025 року, яка вперше продемонструє безперервне виробництво кисню і води з місцевих місячних ресурсів, йдеться в заяві компанії.

 

 

 

 

Back to top button