Світ

Китай запустив перший у світі ядерний реактор “четвертого покоління”

Китай запустив перший у світі ядерний реактор четвертого покоління

Китай оголосив про запуск першої у світі АЕС четвертого покоління

Установка відрізняється від традиційних ядерних реакторів тим, що з виробництва електроенергії замість води нагрівається гелій.

КНР у затоці Шідао запустила в експлуатацію ядерний реактор “четвертого покоління”. 200-мегаватний енергоблок China Huaneng є першим у світі високотемпературним реактором із газовим охолодженням. Про це повідомляє Національне енергетичне управління Китаю.

На відміну від традиційних ядерних реакторів з виробництва електроенергії, у новому реакторі замість води нагрівається гелій.

За даними енергетичного управління Китаю, реактор з газовим охолодженням “є міжнародно визнаною ядерною технологією четвертого покоління”. Він має широкі перспективи комерційного застосування у галузі виробництва електроенергії, комбінованого виробництва тепла. Він також пристосований для автоматичного відключення, якщо щось піде не так – на відміну від деяких дуже старих систем, яким для спрацювання заходів безпеки була потрібна електрика, що призвело до аварії на АЕС Фукусіма в Японії у 2011 році.

Будівництво реактора розпочалося у 2012 році, а перша електроенергія була вироблена у 2021 році.

Нагадаємо, офіційні представники Польщі та США підписали угоду про будівництво першої атомної електростанції на польській території. Мова йде про будівництво трьох реакторів Поморської електростанції, які повинні почати виробляти електроенергію у 2033 році.

Також повідомлялося, що Україна й ФРН планують будувати вітрову електростанцію біля ЧАЕС.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button