Цікаве

Вчені стверджують, що закони фізики можуть змінюватись

Космос дивніший, ніж ми думаємо. Ви знаєте стару приказку: «Єдина постійна річ у житті – це зміни», пише 1news з посиланням на tavrijci.org.

Але ми готові посперечатися, що більшість людей не думають, що ця фраза застосовна до фактичних правил самого Всесвіту. Проте, як з’ясувалося, дослідники з Microsoft, вчені з Університету Брауна і навіть один експерт, який консультував диснеївський фільм «Зморшка в часі», вважають, що закони фізики можуть повільно змінюватись, ускладнюючи наше прагнення зрозуміти космос.

Цього тижня «Популярна механіка» опублікувала докладне пояснення статті під назвою «Автодидактичний Всесвіт», опублікованій на початку цього року, в якій група дослідників відстоює саме цю гіпотезу, яка вражає уяву. Автодидакт, звичайно, це той, хто навчається без наставника чи вчителя — і, за словами цих дослідників, сам Всесвіт може бути таким.

«Ми запитуємо себе, чи може існувати механізм, вплетений у тканину природного світу, за допомогою якого Всесвіт міг би вивчати свої закони», — пишуть автори у статті, яка ще не пройшла рецензування.

Відповідно до теорії, згодом Всесвіт прагне стабільності. ПопМех проводить паралелі і з еволюцією тварин. Вже немає трилобітів та динозаврів, але кішки та собаки вижили, бо пристосувалися до навколишнього середовища — і космос, можливо, зробив те саме.

У ранній версії Всесвіту, наприклад, закони гравітації Ньютона – про те, що вся матерія у Всесвіті притягує іншу матерію з силою, прямо пропорційною добутку їх мас і обернено пропорційною квадрату відстані між їхніми центрами, – можливо, ще не були вірні.

“Згодом ця система навчиться сама, і з’являться деякі фундаментальні закони, і це дійсно те, про що вони говорять [у статті””, – сказала PopMech Джанна Левін, професор фізики та астрономії в Барнард-коледжі Колумбійського університету, яка не брала участі. у дослідженні. «Якщо Всесвіт може обчислювати за допомогою заданого набору алгоритмів, то, можливо, він може робити те саме, що ми бачимо в штучному інтелекті, де є системи, що самонавчаються, які самі навчають себе новим правилам. А під правилами у космології ми маємо на увазі закони фізики».

Автори статті також визнають власний скептицизм і пишуть свої висновки з обережністю, попереджаючи, що їхня робота є лише маленьким кроком у формуванні нової теорії та потребує додаткових досліджень.

“Звичайно, це лише перший крок”, – пишуть автори. “Існує безліч потенційних результатів нашого підходу”.

Неможливо уявити, що закони фізики можуть навчатися та адаптуватися з часом. Але це нагадує нам про те, що Всесвіт дивніший, ніж ми коли-небудь дізнаємося.

 

 

 

 

Back to top button