Цікаве

Вчені виростили м’ясо риби в умовах космічного корабля

Каліфорнійський стартап зумів виростити м’ясо риби в умовах космічного корабля. Це істотно спрощує завдання для забезпечення харчуванням космонавтів, інформує 1NEWS з посиланням на agronews.ua.

Сьогодні відправлення в космос предметів, в тому числі продуктів харчування надзвичайне дороге — близько $ 10 тис. За фунт (близько 2,2 кг). Середній тунець важить 20 фунтів, і його доставка на орбіту обійдеться понад $ 200 тис. Це означає, що космонавти, особливо під час тривалих місій, повинні знайти спосіб якось приготувати собі їжу.

Каліфорнійська компанія Finless Foods вважає, що у неї є відповідь на це питання. Розробники показали, що в умовах космічного корабля можливо виростити м’ясо риби за допомогою культури клітин. У спеціальних умовах клітини подвоюються кожні 24 години.

«Риба є одним з найздоровіших джерел білка на планеті. Однак понад 90% світового рибальства значно виснажують її ресурси. Ми робимо перший крок у світ, де у кожного є доступ до свіжих, здорових, смачних і екологічних морепродуктів», – сказав співзасновник Finless Foods Майкл Селден.

Минулого року Finless Foods відправили клітини м’язів риб на Міжнародну космічну станцію у співпраці з російською місією і компанією 3D Bioprinting Solutions, яка надала 3D-біопринтер.

Команда змогла виростити клітини до певної щільності, а потім використовувати біопринтер, щоб розташувати їх в тривимірні структури, утворюючи маленькі сфери клітин.

 

 

 

Back to top button