Цікаве

Вчені розробили проект штучного сонця

Лабораторія соціального дизайну голландського художника Даана Русегаарде представила проєкт штучного сонця, яке дезінфікує громадські простору за допомогою ультрафіолетового випромінювання, пише 1NEWS з посиланням на rubryka.com.

Urban Sun використовує тип ультрафіолету з коротшою довжиною хвилі, який, як вважається, може вбивати віруси. Русегаарде каже, що завдяки штучному сонцю можна буде швидко підготувати будь-який майданчик для проведення масових заходів.

“Ми можемо очистити простір від вірусів на 99,9% за лічені хвилини, незалежно від погоди та місця розташування. Тому ймовірність зараження значно знижується”, – каже художник.

У створенні проєкту брали участь вчені та дизайнери з США, Нідерландів, Японії та Італії. Як наукове обгрунтування вони використовували дослідження 2018 року, проведене Колумбійським університетом і Університетом Хіросіми. У цій роботі вчені стверджують, що дальній ультрафіолетове світло з довжиною хвилі у 222 нанометра безпечний для людини, але при цьому знищує віруси.

Русегаарде сподівається, що Urban Sun буде використано під час Олімпійських ігор, фестивалі Burning Man і менш масштабних подіях.

 

 

 

 

Back to top button