Цікаве

Біля узбережжя США знайшли корабель Джеймса Кука – 1News

Фото з відкритих джерел

Уламки судна “Індевор” лежать біля берегів Род-Айленда

Австралійські вчені заявили про те, що їм вдалося виявити уламки корабля “Індевор” легендарного мореплавця Джеймса Кука біля берегів американського штату Род-Айленд. Про це повідомляє Phys.org.

 

Водночас, американські колеги дослідників називають заяву про відкриття передчасною.

 

Корабель Endeavour, на якому британський дослідник Джеймс Кук здійснив своє перше кругосвітнє плавання, був затоплений англійцями в гавані Ньюпорта під час американської війни за незалежність.

 

Під час своєї першої експедиції на цьому кораблі в 1768-1771 роках Джеймс Кук наніс на карту кілька сотень кілометрів східного узбережжя Австралії, а також довів, що Нова Зеландія – це два окремі острови. До речі, протока, яка поділяє ці острови, наразі носить ім’я британського мореплавця.

 

За словами Кевіна Сампшна, директора Австралійського національного морського музею, пошуки корабля Endeavour тривали з 1999 року.

 

1News за темою: Поблизу берегів Шотландії на Оркнейських островах знайшли меч доби вікінгів

 

“Ми досліджували територію за кілька квадратних кілометрів, де сталася аварії корабля у 18 столітті. Ми сподівалися там знайти корабель Кука. На підставі історичних свідчень та опису корабля, я переконаний, що ми знайшли саме “Endeavour”, — каже Сампшн.

 

Але американські археологи вважають, що таку заяву робити зарано.

 

“Потрібно провести додаткові наукові дослідження, перш ніж говорити про те, що це корабель Кука”, — говорить директор проєкту Rhode Island Marine Archaeology Д. К. Аббас.

 

Австралійські вчені вважають, що вони виконали достатній обсяг роботи, щоб зробити свої висновки про знахідку.

 

1News за темою: На Тернопільщині знайшли уламки винищувача часів Другої світової війни

 

Нагадаємо, мисливці за скарбами Стіві та Кеті Ліберт виявили уламки “корабля-привида” Грифон, який затонув майже 343 роки тому на Великих озерах у США.

 

Судно, побудоване французьким дослідником Рене-Робером Кавальє де Ла Салем для пошуку шляхів в Азію, зникло в 1679 під час доставки вантажу цінного хутра через озеро Мічиган.

Джерело

Back to top button