Цікаве

Вчені назвали найбільшу рептилію в часи динозаврів

Іхтіозаври були одними з перших стародавніх тварин, які виявили в період, коли теорії еволюції і концепції геології лише зароджувалися

Завдяки новому відкриттю, стало відомо, що морські рептилії розміром з китів плавали біля англійського узбережжя, а динозаври ходили по землі.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на ВВС Україна.

Щелепну кістку давньої морської рептилії знайшли на пляжі в селі Лілсток в британському графстві Сомерсет. Цьому фрагменту – 205 мільйонів років.

Кістка, яка у довжину сягає метра, належала великому хижаку іхтіозавру. Також його називають “морським драконом”.

Ця рептилія належить до виду Ichthyosaurus somersetensis, названому на честь графства Сомерсет на південному заході Англії, де було виявлено багато решток давніх морських особин.

Вчені кажуть, що ця істота є однією з найбільших, окрім синіх китів та динозаврів.

Дін Ломакс – фахівець із вивчення іхтіозаврів у Манчестерському університеті, порівнював кістки з іншими екземплярами.

Результати порівняння показали, що новий вид іхтіозавра мав би бути на 25 відсотків більший.

“Ми були вражені, коли уявили, як морська істота розміром з блакитного кита плавала англійським узбережжям 200 мільйонів років тому”, – сказав палеонтолог BBC News.

В епоху динозаврів в океані жило багато видів іхтіозаврів.

Вони з’явилися в Тріасовому періоді, досягли свого піку розвитку в Юрському, а потім зникли в Крейдяному періоді – за кілька мільйонів років до того, як вимерли останні динозаври.

Іхтіозаври були одними з перших стародавніх тварин, які виявили в період, коли теорії еволюції і концепції геології лише зароджувалися.

Знаменита колекціонерка скам’янілостей Мері Еннінг виявила перший скелет іхтіозавра в скелях у графстві Дорсет в 1810 році. Їй тоді було лише 12 років.

Back to top button