Цікаве

В Ісландії успішно протестували чотириденний робочий тиждень

Скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності чи перепрацювань

Уряд Ісландії оголосив про успішні результати двох окремих досліджень із запровадження чотириденного робочого тижня, які загалом охопили понад 2500 людей, або 1% усіх працівників країни.

Про це повідомляє 1NEWS.

Перше дослідження скороченого робочого тижня організувала міськрада Рейк’явіка (столиці Ісландії) протягом 2014-2019 років. У його межах соціальні працівники та вихователі працювали 35 годин на тиждень замість 40.

Друге дослідження, організоване вже урядом Ісландії, охопило 440 держслужбовців — як тих, хто має стандартний графік, так і тих, у кого робочі години можуть змінюватися. Їм також урізали робочий час. В обох випадках працівникам залишали ту ж зарплату.

У жодному з випадків скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності чи перепрацювань. Навпаки: учасники досліджень відчували більший стимул раціонально планувати свій час і покращувати робочу взаємодію.

Також працівники помітили покращення самопочуття: вони рідше відчували стрес і вигоряння і частіше почувалися щасливими й позитивними. Вивільнений час вони витрачали на заняття спортом і соціалізацію.

Мозкові центри Autonomy (Велика Британія) і «Асоціація збалансованої демократії» (Alda; Ісландія) стверджують, що обидва дослідження чотириденного робочого тижня показали «шалений успіх» цієї ідеї.

«Це [результати досліджень] свідчать, що сфера державних послуг має всі шанси стати першопрохідцем ідеї скорочення робочого часу. Й інші уряди можуть повчитися цьому [в Ісландії]», — говорить керівник досліджень Autonomy Вілл Строндж.

Однією з причин цьому є також потужність профспілкового руху в Ісландії, який досяг скорочення робочого часу для 86% працівників у країні. У середньому ісландець працює 1435 годин на рік — це 10-те місце з кінця за кількістю проведеного за роботою часу серед країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку.

Ісландія — не єдина країна, де ідея чотириденного робочого тижня обговорюється на урядовому рівні.

В Іспанії з осені 2021 року має розпочатися відповідний трирічний проєкт, на який влада виділить 50 мільйонів євро фінансування.

Експеримент із чотириденним робочим тижнем також запроваджували у компанії Perpetual Guardian у Новій Зеландії, де заробітну плату залишили незмінною. Тоді співробітники розповіли, що вони стали менше нервувати, продуктивність праці зросла, а витрати компанії на електроенергію скоротилися.

Водночас частина співробітників заявила, що у додатковий вихідний сумували за колегами та роботою. Згодом компанія вирішила вже повноцінно запустити скорочений робочий тиждень.

Джерело: Громадське

Back to top button