Цікаве

Українці назвали символи України – соцопитування

Люди вважають ними Кобзар Тараса Шевченка, гімн України, політика В’ячеслава Чорновола, а також пісні Святослава Вакарчука та Кузьми Скрябіна

Українці назвали твори, політиків, громадських діячів, яких вважають символами України.

Про це свідчать дані дослідження фонду Демократичні ініціативи, – інформує 1NEWS.

Українці пропонували свої варіанти відповідей щодо того, що є символами України за роки незалежності.

На думку 9,5% респондентів, художнім твором, який найкраще представляє Україну в зовнішньому світі, є Кобзар Шевченка, 5,7% респондентів назвали гімн України, 4,4% – загалом народні пісні.

Пісню Червона рута Володимира Івасюка назвали символом 3,4% українців. По 2,4% опитаних назвали художніми символами Тараса Бульбу Миколи Гоголя, Щедрик Миколи Леонтовича та загалом літературні твори українських класиків. Водночас понад 40% респондентів було важко відповісти на це запитання.

Майже 10% респондентів вважають, що найбільше з митців для розвитку української культури часів незалежності зробили Святослав Вакарчук та Кузьма Скрябін (Андрій Кузьменко). На третьому місці за кількістю згадок знаходиться Ліна Костенко — 8%.

Також українці вважають знаковими митцями переможців Євробачення Руслану (5,4%) та Джамалу (4,2%), актора Богдана Ступку (4,6%), співачку Софію Ротару (понад 3%).

Серед громадських діячів, які найбільше зробили для захисту і представлення інтересів громадян, на перше місце респонденти поставили лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола — 8,5%. Усі інші діячі отримали менше ніж 3% згадок.

У переліку політиків, які зробили найбільше для зміцнення державності і суверенітету України є п’ятий президент Петро Порошенко (10,2%) та другий президент Леонід Кучма (10%), очільник Народного руху України В’ячеслав Чорновіл (8,5%), перший президент Леонід Кравчук (6,1%), чинний президент Володимир Зеленський (5,6%), третій президент Віктор Ющенко (5,4%) та політикиня Юлія Тимошенко (4,6%). Четвертий президент Віктор Янукович отримав трохи понад 2% згадок.

Опитування проводилося спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня. Було опитано 2019 осіб у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій Донбасу і Криму. Статистична похибка не перевищує 2,3%.

Джерело: НВ

Back to top button