Цікаве

Українські вчені розробили пов’язки для загоєння ран та опіків

Українські вчені розробили пов’язки для загоєння ран та опіків

Українські вчені Інституту фізики НАН України винайшли унікальні пов’язки для лікування ран та опіків. Перев’язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів мають миттєві знеболювальний та антисептичний ефекти.

Як повідомили співробітники Інституту у Facebook, ці пов’язки мають низку переваг. Вони дають миттєвий ефект знеболювання, тому що вода, з якої на 90-95% складається гідрогель, відразу охолоджує рану та зупиняє процес руйнування тканин.

Також матеріали повністю стерильні, очищають рану, вбираючи різноманітні виділення. Мають антисептичні властивості – до гідрогеля або зверху на вже накладену пов’язку можна додати будь-який препарат. Можна поливати пов’язку зверху антисептичними, знеболюючими ліками, або такими, що зупиняють кров, і вони потраплять на рану.

Перев’язувальні матеріали захищають рану від мікробів і не прилипають до місця ураження. За рахунок прозорості можна спостерігати за станом рани, не знімаючи пов’язку. Практично герметичні, можуть стати в нагоді при попередженні загрози відкритого пневмотораксу; безпечні, біосумісні та біологічно інертні.

Back to top button