Цікаве

У чому користь і шкода цукрозамінників: відповідь експерта

Сьогодні стало модно вживати замість цукру його замінники, а також підсолоджувачі. Але ці речовини зовсім не те саме. Навіщо взагалі їх вживати і чи варто давати цукрозамінники дітям? На ці та інші питання відповів відомий педіатр Євген Комаровський, передає 1News.

У чому різниця між замінниками цукру і підсолоджувачами?

Євген Комаровський підкреслив, що більшість людей не розуміє різниці між цукрозамінниками і підсолоджувачами. Лікар пояснив, що цукор – це той компонент (цукроза), через який ми взагалі любимо солодощі: торти, цукерки тощо.

Цукрозамінники – це натуральні та штучні речовини, які солодші за цукор, у них інша швидкість засвоюваності. Тому для їх засвоєння організмом потрібно менше інсуліну. До них належить фруктоза, ксиліт, сорбіт та ін. Підсолоджувачі – речовини, які мають калорійність, близьку до нуля. Тобто якщо у цукрозамінників є калорії, то у підсолоджувачів їх немає взагалі.

Навіщо їх використовувати, коли є цукор?

Передовсім це вигідно економічно для виробників морозива, солодощів, газованої води тощо, оскільки, щоб отримати солодкий смак продукту, цукрозамінників або підсолоджувачів потрібно набагато менше, ніж цукру.

 

Цукрозамінники вигідні виробникам солодкого, а ще використовують в продуктах для діабетиків

 

Ті і ті поділяються на натуральні та синтетичні. Натуральний цукрозамінник – це фрукти, приміром динний цукор, або еритрит, – він менш калорійний, ніж звичайний. Ксиліт, сорбіт та ін. – штучні цукрозамінники. Більшість підсолоджувачів – штучні (неотам, сахарин). З натуральних відомий, наприклад, стевіозид, який виробляють з листя стевії.

Чи правда, що замінники цукру небезпечні?

Євген Комаровський відзначив, що передає позицію Food and Drug Administration – Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США. Офіційних даних, що замінники цукру і підсолоджувачі шкідливі, немає. Проте є рекомендації щодо застосування та дозування цих речовин.

У чому цукрозамінників і чи потрібні вони дітям?

Вживаючи їх, можна контролювати калорійність їжі і свою вагу. Тому цукрозамінники та підсолоджувачі допоможуть людям, які худнуть. Також ці речовини використовують у харчуванні діабетиків, в яких, як відомо, проблема з виробленням інсуліну. Адже ці люди теж хочуть отримувати задоволення від солодкого, тому промисловість випускає спеціальні солодощі з фруктозою, а не з цукром.

Плюс підсолоджувачів у тому, що вони, на відміну від цукрозамінників та цукру, не можуть стати “кормом” для кисломолочних бактерій в порожнині рота, тому не сприяють розвитку карієсу.

Дітям взагалі не потрібен цукор. Не варто з дитинства привчати до солодкого, тоді і замінники цукру не знадобляться. Але якщо дитина вже привчена їсти солодощі, а тим більше набрала зайву вагу, то, звичайно, варто, вибираючи напій, віддавати перевагу тому, що з підсолоджувачем або цукрозамінником, а не “чистим” цукром.

Джерело: Євген Комаровський на своєму ютуб-каналі

Back to top button