Цікаве

Ці зміни в організмі сигналізують про те, що вам час відмовитись від кави

Ці зміни в організмі сигналізують про те, що вам час відмовитись від кави

Содержание

Кава є порівняно нешкідливим і в дечому навіть корисним напоєм, але, якщо її вживати забагато, вона може призвести до негативних змін в організмі й значно вплинути на здоров’я

Чи існує конкретна межа, коли кави для організму стає забагато? Як не дивно, протягом тижня можна випити доволі багато кави. Насправді людям рекомендується випивати не більше 28 чашок кави на тиждень, тобто приблизно чотири чашки на день. Однак, вживання цього напою в більшій кількості може негативно вплинути на здоров’я й навіть на тривалість життя.

Одне дослідження за участю 40 000 людей виявило, що вживання більше ніж чотири чашки кави на день справді спричиняє неприємні побічні ефекти для організму. Нещодавнє дослідження Європейського товариства кардіологів показало, що корисними є дві-три чашки на день. Крім того, було виявлено, що всі види кави: мелена, розчинна та кава без кофеїну — мають позитивний ефект, який може подовжити життя.

Хоч кофеїн може бути корисним для організму, але надмірне його споживання може призвести до проблем зі здоров’ям. Розповідаємо, які зміни в організмі можуть вказувати на те, що вам потрібно скоротити або взагалі відмовитися від вживання кави.

Відчуття тривожності

Звичайна чашка кави на 250 мілілітрів містить 95 міліграмів кофеїну. Отже, якщо ви випили б понад чотири чашки кави, ви спожили б приблизно 500 міліграмів кофеїну за день. Дослідження у Journal of Psychopharmacology повідомляє, що надмірне споживання кофеїну на такому рівні може спричинити високий рівень стресу, тривоги та навіть депресії. Вживання понад 1000 міліграмів кофеїну на тиждень виявилося провісником високої тривожності.

Звичайно, кава необов’язково буде причиною тривожності, але при обговоренні цієї проблеми з фахівцем не забудьте згадати про цей напій, якщо ви полюбляєте його вживати.

Проблеми зі сном

Регулярне вживання кави може спричинити проблеми з нормальним режимом сну, особливо якщо ви насолоджуєтеся чашкою кави у другій половині дня. В одному дослідженні було проаналізовано 197 студентів, яких поділили на дві групи. Група, яка пила каву у поміркованій кількості повідомляла про раннє пробудження та денну сонливість, тоді як студенти, які пили мінімум кави, не мали таких проблем. Хоча регулярне вживання кави має багато користі для здоров’я, зведення щоденного споживання кави до мінімуму (й бажано у ранковий час) може покращити ваш сон.

Прискорення серцебиття

Одне контрольоване дослідження показало, що вживання 100 міліграмів кофеїну кожної години протягом п’яти годин не призвело до збільшення частоти серцевих скорочень. При цьому вживання більшої кількості кофеїну може призвести до зміни ритму серцебиття.

Нервозність

Багато людей відчували збільшення нервозності після кількох чашок кави. Насправді це можна визначити як передозування кофеїну, яке, за даними Healthline, може викликати головний біль, нервозність, проблеми зі сном і, як ми вже згадували, прискорене серцебиття. Якщо ви відчуваєте будь-який із цих важких побічних ефектів після вживання кави, вам слід проконсультуватися з лікарем.

Втомленість

Звернутися до кави чи інших продуктів із вмістом кофеїну здається непоганою ідеєю, коли ви відчуваєте втому. Але вживання надмірної кількості кофеїну насправді може мати протилежний ефект, особливо якщо він поєднується із цукром. 

У дослідженні, опублікованому в Innovations in Clinical Neuroscience, учасникам давали певну кількість кофеїновмісних напоїв для отримання енергії. Цей експеримент показав, що регулярне вживання кофеїновмісних напоїв, особливо з цукром, викликало психічну втому учасників. 

Найкраще кофеїн вживати задовго до того, коли вам захочеться спати. Випиваючи каву, щоб не дати собі заснути, ви можете порушити режим сну й не виспатися, що призведе до ще більшої втоми протягом дня й змушуватиме вас вживати ще більше кофеїну.

Back to top button