Цікаве

Стійкість бактерій до антибіотиків вже стала основною причиною смертності у світі – дослідження

Стійкість бактерій до антибіотиків вже стала основною причиною смертності у світі – дослідження

Безконтрольне вживання протимікробних засобів зробило стійкість бактерій до антибіотиків однією із топ-причин смертей від хвороб у світі і головною причиною смертності від інфекційних хвороб. Відповідне дослідження було опубліковане у журналі The Lancet.

Щодня через стійкість до протимікробних препаратів (СПП) у світі за офіційними даними помирає близько 3,5 тисяч людей. У 2019 році було зафіксовано 1,2 млн смертей через антибіотикорезистентність у пацієнтів. Хоча насправді ця цифра може бути у 4 рази більшою.Для порівняння, у тому ж 2019 році від ВІЛ/СНІД померли 860 тис. людей, від малярії – 640 тис.

Ми повертаємося на 100 років назад, коли тисячі людей помирали від інфекцій, які зараз елементарно лікуються за допомого антибіотиків.

Проаналізувавши мільйони медичних записів із 204 країн, вчені з’ясували, що найвищий показник смертності через СПП у країнах Африки (регіон Суб-Сахари) та Південної Азії. Там на 100 тисяч людей через СПП зафіксовано 24 та 22 випадки смертей відповідно.

У країнах з високими доходами СПП прямо призвело до 13 смертей на 100 тисяч жителів, але побічно пов’язане ще з 56 летальними випадками на 100 тисяч населення. Один із найнижчих показників в Австралії та прилеглих регіонах – 6,5 на 100 тисяч людей.

У дослідженні зазначається, що найбільше СПП загрожує дітям. Кожен п’ятий випадок смерті припадає на дітей віком до 5 років.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я вже визнала проблему стійкості до протимікробних препаратів однією з 10 глобальних загроз людству. Основна причина появи лікарсько-стійких патогенів в організмах – це неправильне та надмірне застосування протимікробних препаратів.

За статистикою ВООЗ 64% людей помилково лікують грип або застуду антибіотиками. В Україні цю проблему погіршує те, що не лише хворі самостійно призначають собі антибіотики, а й багато лікарів лікують віруси (у тому числі й коронавірус) антимікробними препаратами “для профілактики”.

Лікарі доказової медицини наголошують і ще раз нагадують: антибіотики на віруси не діють! І при вірусних інфекціях призначаються лише у тому випадку, коли на подальшій стадії хвороби приєднується ще й бактеріальна інфекція.

Антибіотикорезистентність можуть розвивати не лише таблетки й уколи, а й інші протимікробні препарати. Наприклад, краплі в ніс або антибіотики для живота, які люди приймають під час отруєння чи діареї.

Негативний вплив також має неправильний прийом призначених лікарем ліків. Важливо, щоб пацієнт приймав протимікробний засіб певну кількість днів і не зупиняв курс, навіть якщо вже відчув покращення. “Недобитий” мікроб наступного разу стане сильнішим і тоді знадобиться більш складне і дороге лікування.

Back to top button