Цікаве

Що таке глютен та чи дійсно він шкідливий для здоров‘я

Про шкоду глютену чув багато хотя. Деякі експерти звинувачують продукти з вмістом глютену в розвитку цілого букета захворювань.

Насправді, інформація про шкоду глютену дещо перебільшена. Адже людей, чиє травлення погано реагує на глютен, всього один відсоток в світі, повідомляє 1News.

Глютен в продуктах: що це

Глютен міститься в хлібі і макаронах

На безглютеновій дієті під забороною все з пшениці, жита, вівса і ячменю. Ці злаки містять рослинний білок – глютен, більш відомий нам під назвою “клейковина”. Він немов клей з’єднує крупинки борошна при замісі. Тому з нього так легко ліпити круасани, багети, батони. Якщо в організмі не вистачає ферментів для розщеплення глютену, він як замазка покриває ворсинки кишечника і заважає засвоєнню вітамінів і мінералів.

У зв’язку з цим люди з непереносимістю глютену відчувають неприємні симптоми. До них відносяться: болі в животі, метеоризм, діарея, підвищена стомлюваність, висипання на шкірі. Хвороба буває різного ступеня вираженості і відрізняється рівнем ураження слизової оболонки кишечника і тяжкістю перебігу. А її лікування полягає виключно у відмові від вживання продуктів, що містять глютен.

Але здоровим людям повністю виключати глютен меню дієтологи не радять. Це може привести до непереносимості цього білка, адже шкідливий не стільки він сам, скільки його надмірне споживання.

Де міститься глютен: список продуктів

Головне джерело глютену – пшениця

Головні джерела глютену – продукти з пшениці, жита, вівса і ячменю. Клейковина може додаватися і в м’ясні напівфабрикати, такі як ковбаси, котлети, пельмені, шинку і сосиски.

Серед продуктів, що містять глютен, можуть бути також сметана, йогурти, кетчупи, крабові палички, соуси і штучна ікра. Є він і в готових сухих сніданках.

Крім того, клейковина збільшує еластичність жувальної гумки, застосовується для поліпшення смаку твердих сирів і додається в шоколад.

При цьому в рисі, гречці і бананах глютену немає.

Шкода глютену для кишечника

Симптом глютенонепереносімості – болі в животі, викликані вживанням продуктів, що містять клейковину. Вони супроводжуються діареєю, метеоризмом. Але для людини, яка не страждає на цій непереносимістю, вживання глютену не може вважатися причиною проблем з кишечником.

Глютен: шкода для фігури

Булочки дуже калорійні

Прихильники безглютенової дієти стверджують, що вживання глютеновмісних продуктів призводить до ожиріння. Але це не зовсім так. Хлібобулочні і кондитерські вироби (основні продукти, що містять глютен) при надмірному їх вживанні дійсно сприяють збільшенню ваги, особливо якщо ще вести малорухливий спосіб життя. Однак справа тут не в глютені, а в калорійності цих продуктів.

Джерело: Сьогодні

Back to top button