Цікаве

Що робити при переохолодженні: корисні поради

Які способи допоможуть швидко зігрітися, а що робити категорично не можна, якщо ви змерзли? Євген Комаровський у програмі “Ранок з Україною” пояснив, з чого найкраще розпочати, якщо ви дуже сильно змерзли, передає 1News.

В даному разі не йдеться про ситуації, коли ви лише трохи замерзли і змогли вдома швидко зігрітися. Лікар Комаровський розповів про самодопомогу в екстремальних випадках, коли ви справді дуже замерзли.

Симптоми загального переохолодження – це почуття холоду, блідість та сухість шкіри. Дуже часто у людини помітні розлади мови та координації, запаморочення, озноб, слабкість та сонливість, – пояснив Євген Комаровський у програмі “Ранок з Україною”. – Коли ви при переохолодженні вимірюєте температуру тіла, вона часто нижче 36 градусів.

Якщо ви помітили ці симптоми, то якнайшвидше знайдіть тепле місце. Звичайно, найкраще, якщо ви відразу потрапите додому. Тоді негайно переодягніться в сухий і теплий одяг. У такому стані дуже важливо зігрітися, тому закутайтеся в пледи та ковдри. Чим більше шарів речей на вас, тим краще.

Відмінний спосіб – залізти під ковдру разом із близькою людиною, яка зігріває вас теплом власного тіла, – сказав лікар Комаровський.

Можна використовувати теплі компреси, що зігрівають. Але дуже важливо: саме теплі і у жодному разі не гарячі. Найкраще, щоб це визначила інша людина, оскільки при замерзанні пальців знижується чутливість, і вам здаватиметься, що компрес негарячий. Вам також потрібно випити щось тепле (не надто гаряче).

При переохолодженні категорично не можна зігріватись біля відкритого вогню і розтирати замерзлу шкіру

Але запам’ятайте, при переохолодженні категорично не можна:

  • зігріватися біля джерел відкритого вогню,
  • розтирати замерзлу шкіру,
  • вживати алкоголь.
Back to top button