Цікаве

Що робити при ГРВІ чи застуді: корисні поради експерта

Якщо захворіли, то важливо постаратися зрозуміти: застуда це, ГРВІ або алергічна реакція. Чи варто відразу робити ПЛР-тести, як правильно лікувати вірусні та бактеріальні інфекції – Євген Комаровський розповів в спецефіре “Хард з Влащенко” на телеканалі “Україна 24“, передає 1News.

Що робити при перших ознаках застуди

Грипу, застуд та інших сезонних захворювань нам не уникнути, сам Євген Комаровський буде робити щеплення від грипу. Батькам же стоїть не панікувати, а знати чіткий алгоритм дій. На випадок, якщо в родині захворіє дитина або вони самі.

Не біжіть відразу робити ПЛР-тест, якщо побігли соплі, а проведіть самі базову діагностику, – радить Євген Комаровський, – для початку важливо зрозуміти, що це – саме легка застуда, інфекційне захворювання або взагалі дитина з’їла чогось і нежить почався після контакту з алергеном.

Якщо у хворого на тлі нежиті не піднялася температура, він досить бадьорий, не відчуває сонливості, втоми – то це швидше за все алергія .

 

Якщо крім нежиті піднялася висока температура, відчувається слабкість – це ГРВІ

 

Якщо ж, крім нежиті, є ознаки інтоксикації і інфекції – піднялася висока температура, головний біль, стомлюваність, з’явився кашель, тоді “на обличчя” інфекційне захворювання.

Як правильно лікувати ГРВІ, антибіотиками?

Ні, антибіотики застосовують для лікування тільки бактеріальних інфекцій. Лікування ж вірусних інфекцій не передбачає масового поїдання ліків. Як відрізнити один тип інфекції від іншого?

При гострої респіраторної вірусної інфекції основними симптомами є різке підняття температури, початок хвороби часто супроводжується сильною нежиттю. У таких випадках важливо давати хворому багато пити, дотримуватися постільного режиму, але і не тримати в занадто спекотній кімнаті.

Якщо ж після 2-х днів ознаки інтоксикації не стають менш помітними, а температура не падає, то зверніться до лікаря: антибактеріальні препарати, і то, якщо буде потреба, повинен підбирати фахівець.

Back to top button