Цікаве

Розкрито загадку міфічних «відьомських кіл» у Намібії

Дослідники Universitet van Pretoria виявили причину появи загадкових «відьомських кіл» в Намібії. Відповідно до їх висновків, на таке явище вплинула рослина, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Тривалий час голі ділянки землі в пустелі Намібії спантеличували вчених. Мешканці Африки вважають такі місця міфічними, з таємничими знаками. Цього разу дослідники виявили інше тлумачення. Вони вважають, що винна рослина Euphorbia, що виділяє отруйний сік при висиханні, що призводить до пригнічення росту інших зразків флори, через що і з’являються «відьомські кола».

Ділянки обмежуються вузькою смужкою, що тягнеться від південно-західної Анголи через Намібію до північного заходу Південної Африки. Згасання молочаю і виникнення кіл загострюється збільшенням температури.

Є і деякі теорії, які говорять про появу таємничих кіл. Вони різні за механізмом, так як прояв досить складний і його важко доводити. Професор Маріон Мейер розповів, що співпрацював з 4 аспірантами кілька років. Вони підходили до проблеми з боку хімічного складу грунту, географічних моментів і біологічної токсичності. Він заявив, що фахівці впевнені, що саме кущі молочаю викликають прояви.

У 2017 році вважали, що загадкові кола викликаються «підземними екосистемними помічниками»: термітами, гризунами, мурахами. Наступний умовивід полягав в тому, що конкурування за воду змушує рослини шукати шлях до опадів і потоку.

 

 

 

 

Back to top button