Цікаве

Психологи назвали просту дію, яка погіршує безсоння

Психологи назвали просту дію, яка погіршує безсоння

Вчені точно не знають скільки людей страждають на безсоння, але за найскромнішими підрахунками 10% населення, а дехто заявляє, що й до 60%. Так чи інакше, це багато людей й дослідникам точно відомо, що безсоння пов’язано з кількома довгостроковими проблемами зі здоров’ям, включаючи депресію та серцево-судинні захворювання. Науковці постійно дізнаються більше про цю проблему й тепер психологи назвали просту дію, яка може її погіршувати.

Нове дослідження пояснює, як люди, які страждають безсонням, можуть зробити свій стан ще більш виснажливим: спостереженням за годинником (це ще називають поведінкою моніторингу часу – time-monitoring behavior (TMB)). Це може посилити безсоння, посилити розчарування та призвести до більшого використання снодійних засобів.

Дослідники виявили, що це свого роду петля негативного зворотного зв’язку. TMB посилює безсоння та пов’язані з ним неприємності, а це призводить до більшого спостерігання за годинником. Клінічний психолог Спенсер Доусон з Університету Індіани в Блумінгтоні зазначає:

Люди стурбовані тим, що вони не висипаються, а потім починають оцінювати, скільки часу їм знадобиться, щоб знову заснути й коли вони повинні встати. Це не та діяльність, яка допомагає заснути: чим сильніше ви відчуваєте стрес, тим важче вам буде заснути.

Доусон і його колеги вивчили дані щодо сну 4886 пацієнтів, які заповнили анкету в медичному центрі сну в Аризоні. У анкеті зазначали тяжкість безсоння, час, витрачений на спостереження за своєю поведінкою під час спроб заснути та використання снодійних ліків за рецептом і без рецепта.

Потім команда використала посередницький аналіз, де змінні статистично порівнюють одну з одною, щоб знайти зв’язок. Тут безсоння є причиною, використання снодійних препаратів є результатом, а спостереження за годинником є ​​підозрюваним «посередником» у трьох змінних.

У даних було виявлено сильний зв’язок між усіма трьома факторами. Ті, хто страждає як безсонням, так і пов’язаними з ним психічними захворюваннями, повідомили, що частіше дивляться на годинник і частіше використовують засоби для сну.

Дослідники також запитали учасників про розчарування, викликане TMB, і сам TMB: це означало, що вони могли пов’язати це розчарування з використанням ліків, щоб краще заснути. Це суттєвий доказ для гіпотези про те, що перегляд годинника спонукає до використання снодійного, перш за все тому, що розчарування, що виникає в результаті, погіршує безсоння.

Дослідження було проведено в рамках ширшого вивчення частого використання ліків для сну, як за рецептом, так і без рецепта. Ці ліки супроводжуються побоюваннями щодо ризиків для здоров’я та довгострокової ефективності. Іншими словами, чим менше людей ними користуються, тим краще. Якщо це число можна знизити простими втручаннями, як-от рідше перевіряти годинник під час спроб заснути, тоді це варто дослідити.

Тому психологи рекомендують закрити доступ для годинників перед сном для тих, хто страждає на безсоння. Це може призвести до меншого використання снодійних препаратів через зменшення стресу від безсоння.

Back to top button