Цікаве

Психолог розповіла, чим небезпечна рефлексія та як розмірковувати про життя без шкоди для здоров’я

Психолог розповіла, чим небезпечна рефлексія та як розмірковувати про життя без шкоди для здоров’я

Оцінювати свої вчинки та прийняті рішення, думати про емоції та почуття властиво рефлексуючим людям. Внутрішні міркування про життя та події допомагають аналізувати та переосмислювати власні помилки. 

«Найбільша небезпека – зацикленість, у психотерапії навіть є термін «безперервно рефлексувати». Людина перестає бути діяльною, починає шукати проблеми чи хвороби. Цей стан може призвести до неврозу. Наприклад, якщо закололо в боці, то зациклений починає боятися за своє життя – перевіряє нирки, не знайшовши там проблем, біжить перевіряти печінку і так нескінченно. Тут уже потрібна допомога психотерапевта», – каже експерт.

Рефлексія – це вміння людини оцінювати себе та свої моральні якості у соціумі, усвідомлювати призначення, осмислювати вчинки та розуміти справжні бажання. Вона дозволяє давати реальну характеристику тому, що відбувається, і приймати вірні рішення. За словами експерта, є три різновиди рефлексії: ситуаційна, ретроспективна та перспективна.

«Ситуаційна – це аналіз того, що відбувається нині. Наприклад, новина примушує багатьох тривожитися. Ці емоції об’єктивні, але вони знижують продуктивність праці. Ретроспективна – це висновки про те, що відбувається на основі аналізу минулого. Допустимо, раніше був іспанський грип, а зараз – коронавірус. Якщо людство вижило тоді, то впорається й зараз. А ось перспективна рефлексія пов’язана із загадуванням на майбутнє. Вона налаштовує на можливі майбутні події, дає зразкове уявлення про підсумки дій та свої можливості при різному розкладі справ», – пояснює лікар.

Крім цього, є різні способи рефлексувати. Наприклад, комунікативна рефлексія характеризується вмінням оцінювати своє становище в соціумі і розуміти, які зміни потрібно зробити, щоб стати більш значущим у суспільстві.

«Рефлексія, пов’язана з особистістю, дає можливість проаналізувати та скоригувати свій стан. Наприклад, після перегляду фільму оцінити вчинки героя та своє бажання бути схожим на нього, а після сварки з людиною подумати, що стало її причиною. У свою чергу соціальна рефлексія дозволяє оцінювати себе очима оточуючих», – каже психолог.

Щоб рефлексія не шкодила, необхідний спокійний емоційний стан.

«Нестабільні почуття, чи то гнів чи паніка, можуть призвести до непоправних помилок – людина може наговорити зайвого, образити близького, втратити роботу чи навіть піти на кардинальну зміну зовнішності, наприклад – пластичну операцію», – зазначає лікар.

Якщо у вас низький рівень рефлексії, не варто зневірятися. Як і будь-якій навичці, їй можна навчитися. Почати варто із запису на папір почуттів, думок, страхів, дій, бажань та можливостей, рекомендує психолог.

«Це допоможе зрозуміти, як у конкретній ситуації краще вчинити. Коли така робота увійде у звичку, то поступово можна буде відмовитись від записів і всі питання прокручувати вже в голові. Позитивна рефлексія допомагає людині. З її допомогою він вчиться визнавати свої помилки та виправляти їх, стає здатним рухатися далі та досягати бажаних вершин. Руйнівна ж може просто зіпсувати життя, зацикливши на людині, образі, проблемі чи ситуації», – підсумувала лікар.

Back to top button