Цікаве

Психолог назвав психосоматичні симптоми депресії

Фізично депресія може відчуватися як згасання енергії, розсіяність, біль у органах та зниження лібідо.

Як уточнив фахівець, депресія — це захворювання, що супроводжується симптомами та порушенням природного балансу організму. Депресії піддаються близько 5% населення планети.

Запустити її може як сильний стрес, так і генетична схильність або вона може бути ендогенною. Цей розлад знижує кількість нейромедіаторів (норадреналін, серотонін та дофамін) та чутливих до них рецепторів. Причиною депресії найчастіше є спадкові фактори, травми (психологічні та фізичні), тривалий стрес.

Фізично при депресії відчуваються розсіяність, втрата концентрації уваги, згасання енергії, зниження лібідо, болі в різних органах і системах (іноді організм робить це спеціально, щоб знешкодити дратівливий фактор і змусити людину, наприклад, лежати вдома, не провокуючи зайвий стрес, — це психосоматика)», — розповів лікар.

До симптомів депресії відносяться пригнічений стан, безсоння/надто довгий сон, дратівливість, порушення харчування, тривога, дефіцит емоцій, відчуття «кома в горлі». При захворюванні всі думки набувають негативного забарвлення, а речі, які приносили задоволення раніше, більше не радують. У деяких випадках зароджуються думки про суїцид.

Якщо хвороба обумовлена ​​психологічною травмою – її називають реактивною. Вона провокується розлученням, смертю близької людини, інвалідністю, важким захворюванням, звільненням чи проблемами на роботі, виходом на пенсію, переїздом, проблемами з матеріальним благополуччям. В окремих випадках вона виникає після досягнення глобальної мети у житті та спустошення після успіху.

Як підкреслив експерт, серед схильних до депресії більше жінок, ніж чоловіків, через більшу гормональну рухливість. Посилюється схильність до депресії у віці між 30 та 40 роками.

До факторів ризику належать: низька стресостійкість, песимістичність, схильність до самозвинувачення/тривале почуття провини, газлайтинг та аб’юз з боку близьких людей, проблеми з самооцінкою, відсутність соціалізації у суспільстві, алкогольні/наркотичні залежності.

Back to top button