Цікаве

Постковідний синдром: головні симптоми і способи лікування

Оговтатися від коронавирусної хвороби досить складно, на це можуть піти тижні і навіть місяці. Депресивний стан, проблеми зі сном, загострення хронічних захворювань – це лише невеликий перелік проблем, з якими стикаються ті, хто одужав після COVID-19.

 


Скільки може тривати посковідний синдром

Зараз є 2 визначення: постковід, коли симптоми можуть спостерігатися до місяця і лонгковід, який триватиме від 3 місяців і більше.

Якщо говорити про постковід, то пацієнту необхідно звертати увагу на своє здоров’я, як тільки він виписався зі стаціонару або після негативного ПЛР-тесту. Але навіть після цього розслаблятися не варто. Пацієнт і далі повинен перевіряти свою сатурацію і температуру.

Психологічні проблеми постковідного періоду – чим характеризуються

Серед своїх пацієнтів сімейний лікар Віта Олещенко спостерігає багато випадків тривожності. Виною тому пандемія, яка набирає обертів і від якої потрапляють до лікарень родичі, знайомі, вмирають. Тому це великий стрес для будь-якого організму. А коли ти ще й сам з цим стикаєшся, то нервова система просто може цього не витримати. В результаті з’являється тривожний розлад. Його, до речі, необхідно також лікувати спільно з психологом або психотерапевтом.

Які симптоми можуть бути в посковідний період: особистий досвід ведучої Тали Калатай

У телеведучої після коронавірусу боліли ноги, м’язи під колінами. А коли вона вийшла на роботу відразу ж після хвороби, то не могла навіть стояти на підборах. Також з’явилися проблеми зі сном, задишка.

Щоб не було психологічних проблем і стресу, Тала рекомендує відключати соцмережі, де занадто багато перекрученої і накрученою інформації і читати книги.

Back to top button