Цікаве

Помідорну дієту визнали корисною для кишечника

Помідорну дієту визнали корисною для кишечника

Вчені з Університету Огайо (США) довели, що томати сприятливо впливають на здоров’я. Так, два тижні «помідорної» дієти підвищили кількість корисних бактерій у шлунку.

Для експерименту використовували особливі томати, виведені фахівцем із генетики та співавтором наукової роботи Девідом Френсісом. Вони відповідають плодам, які містяться у консервованих томатних продуктах.

Двадцять поросят поділили на дві групи. Одним давали стандартний раціон. У другої групи 10% корму складалося з ліпофізованого порошку, одержаного з томатів. В іншому поросята отримували однакову кількість цукру, клітковини, білків, жирів та калорій.

Вчені взяли у тварин аналізи мікробіома кишечника перед початком експерименту, через 7 та через 14 днів. Результати показали, що у поросят із «помідорної» групи збільшилася різноманітність мікробів у кишечнику. Також зросла кількість корисних бактерій Bacteroidota у порівнянні з небезпечними для здоров’я Bacteroidota. Інше дослідження показало, що надлишок Bacteroidota пов’язаний з ожирінням.

Автори наукової роботи констатували позитивний вплив томатів на здоров’я кишківника. Але точний механізм впливу помідорів на бактерії залишився нерозкритим. У майбутньому вчені мають намір провести нові експерименти, цього разу – на людях.

Back to top button