Цікаве

Полуниця: про користь і шкоду для здоров‘я та як її краще вживати

Їсти просто так або з йогуртом, варити варення і готувати несподівані пікантні страви – полуницю можна застосовувати по-різному. Але, ймовірно, мало хто з нас замислюється, скільки ж її можна. Хіба що ті, у кого є алергічні реакції на ягоду. Дієтолог Валентина Яковлєва розповіла, кому слід бути обережним із полуницею і запропонувала два корисних рецепти, передає 1News.

Як полуниця може допомогти організму

Полуниця – одна з найсмачніших ягід літа. Крім чудового смаку, полуниця має безліч корисних властивостей для здоров’я і чудового самопочуття. За даними ВООЗ, якщо в раціоні є полуниця, то корисні властивості ягоди допоможуть:

  • запобігти діабету;
  • раку;
  • серцево-судинним порушенням.

Що корисного є в полуниці для нас

Полуниця протипоказана при хворобах травлення, алергії і маленьким дітям

 

Полуниця багата на клітковину та вітамін С (вище, ніж у лимона), містить залізо, кальцій, калій, магній, йод, фолієву кислоту і безліч вітамінів. До того ж вона є багатим джерелом антиоксидантів, які знижують ризик розвитку хронічних захворювань, запалень і допомагає нам не старіти.

Дослідження також показали позитивний вплив полуниці на неврологічний стан, здоров’я очей, шкіри і кишківника.

Коли людина їсть полуницю, у неї поліпшується настрій: ягода стимулює вироблення гормонів радості в організмі. Зокрема, примножує вміст у крові дофаміну.

Полуниця як помічник у схудненні

У 100 г полуниці міститься лише 32 ккал, тому її часто включають у різні дієти, а іноді вона навіть стає основним продуктом.

Однак, я все ж категорично не рекомендую складати раціон із самих тільки ягід і сідати на так звану полуничну монодієту. Полуниця, як і будь-який інший продукт, приносить користь, якщо знати міру в її споживанні.

Кому слід бути обережним із полуницею

Основні протипоказання стосуються алергічних властивостей полуниці та її кислотних компонентів. Її абсолютно не можна тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, подібні до гастриту, ерозивної і виразкової хвороб.

Полуниця і алергія

 

Для багатьох полуниця – сильний алерген

Ця ягода – сильний алерген, тому раніше її не рекомендували давати дітям у ранньому віці. Однак нині фахівці вважають, що раніше діти контактують із алергенними продуктами, то менше ймовірності розвитку алергії.

Зрозуміло, варто починати з дуже маленьких порцій і стежити за реакцією організму.

Також вважаються безпідставними застереження від вживання полуниці вагітними жінками. Якщо у вас не було алергії до вагітності, то шкоди помірна порція ягід не принесе.

Друга загроза для здоров’я пов’язана з кількістю пестицидів і хімічних речовин у полуниці, тому важливо вибирати правильно вирощену полуницю.

У якому вигляді полуниця корисніша

Хочу зауважити, що найбільшу користь полуниця приносить тільки в свіжому вигляді. Найефективніший спосіб консервації – не варення або компоти, а заморожування полуниці. Не забудьте відправити в морозильну камеру кілька лотків зі стиглими ягодами, щоб насолоджуватися полуницею взимку! Хвостики від полуниці краще не викидати, а готувати з них чай. Це прекрасний вітамінний напій, насамперед при застуді. Літо – прекрасна пора насолоджуватися смаком і наповнити організм життєвою енергією цієї прекрасної ягоди.

Смачні рецепти з полуницею

Клубнику можно есть вместе с молочными продуктами

Ягода дуже універсальна і добре  поєднується за смаком зі свіжою зеленню. Зі стиглих солодких ягід можна приготувати не тільки десерт із вершками або смузі. Наприклад, дітям, та й нам з вами, краще їсти домашнє морозиво з полуницею.

Салат з руколою і полуницею

Інгредієнти

  • рукола – 70-100 г;
  • полуниця – 100-150 г;
  • моцарела – 150 г;
  • оливкова олія – ​​1 ст. л.;
  • бальзамічний оцет і спеції – за смаком.

Спосіб приготування

  1. Візьміть три або чотири полунички, промийте, поріжте і подрібніть у блендері до пюреподібного стану.
  2. Додайте оливкову олію, перемішайте ще раз. Поперчіть і додайте улюблені спеції за смаком. Незвичайна заправка готова.
  3. Руколу з моцарелою полийте полуничною заправкою, додайте ще бальзамічного оцту зверху.

Корисне морозиво

Інгредієнти на 1 порцію

  • полуниця – 100 г;
  • банан – 50 г;
  • грецький йогурт – 50 мл;
  • мед – за смаком.

Спосіб приготування

Усі інгредієнти збити в блендері та розлити по формах. Поставити в морозильну камеру. Морозиво готове.

Джерело: Сьогодні

Back to top button