Цікаве

Петрів піст 2021: правила харчування

Петрів піст 2021 року починається 28 червня і триватиме до 11 липня. Він традиційно настає за тиждень після свята Трійці, в пам’ять про апостолів Петра і Павла.

Цей пост не можна назвати суворим. Наприклад, дозволено їсти рибу, крім середи та п’ятниці. 1News розповідає, як потрібно харчуватися в ці дні, якщо ви дотримуватиметеся посту.

Петрів піст 2021: що можна і не можна їсти

Петрів піст вважається не надто суворим. Усі дні посту церковний статут забороняє вживати м’ясо, страви з птиці, яйця та молочні продукти. При цьому дозволено їсти рибу в усі дні, крім середи і п’ятниці. Обмеження в їжі можна компенсувати різноманітними стравами із сезонних овочів, ягід, фруктів, зелені і грибів, а також за допомогою круп і бобових.

Крім цього, під час Петрового посту слід відмовитися від алкоголю та інших шкідливих звичок, а також гуляти весілля. Священнослужителі наголошують, що піст – це не тільки утримання в їжі, а й духовне очищення. Тому дуже важливо в ці дні молитися і причащатися.

Петрів піст 2021: харчування по днях

  • Понеділок: гаряча їжа без олії;
  • Вівторок: дозволені риба і гаряча їжа з олією;
  • Середа: сухоядіння (хліб, фрукти, овочі, вода);
  • Четвер: дозволені риба і гаряча їжа з олією;
  • П’ятниця: сухоядіння (хліб, фрукти, овочі, вода);
  • Субота: дозволені риба і гаряча їжа з олією;
  • Неділя: дозволені риба і гаряча їжа з олією.

Цей календар Петрового посту складений за суворим монастирським статутом, проте в наш час для мирян допускаються послаблення. Тому кожному вірянину потрібно порадитися зі священнослужителем щодо суворості посту. Крім цього, посту не потрібно дотримуватися дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам і хворим.

Джерело: Сьогодні

Back to top button